Din cuprinsul articolului
Deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate. Deși noua generație are înclinația spre mâncare rafinată, ambalată, sau de tip junk food, mulți dintre ei nu își dau seama cum același lucru poate avea un impact asupra sănătății mintale.
Experții atrag atenția asupra faptului că consumul de alimente nesănătoase poate duce la schimbări frecvente de dispoziție, deoarece o alimentație necorespunzătoare poate contribui la inflamarea creierului.
Și, oricât de ciudat ar suna, anumite deficiențe nutriționale în special sunt de vină pentru un risc crescut de schimbări frecvente de dispoziție.
Schimbări frecvente de dispoziție: deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate
Organismul uman are nevoie de nutrienți precum zinc, acizi grași omega-3, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și alte minerale esențiale pentru o viață sănătoasă și o funcționare adecvată.
Dar există unii nutrienți care sunt de vină în special pentru schimbările frecvente de dispoziție.
1. Zinc: Deficiența de zinc poate modifica cortexul prefrontal al creierului și hipocampului și este probabil să provoace digestie proastă și schimbări de dispoziție. Unele dintre cele mai bune alimente bogate în zinc sunt migdalele, spanacul, stridiile, puiul și crustaceele.
2. Vitamina B6: Vitamina B6 este importantă pentru sănătatea mintală, deoarece influențează eliberarea hormonilor care afectează starea de spirit – serotonina și dopamina. Deficitul de acest nutrient poate declanșa depresie, anxietate, oboseală, confuzie, sindrom premenstrual și iritabilitate. Poate fi declanșată de consumul de alcool sau de unele droguri. Acest nutrient se găsește în fasole, nuci, legume cu frunze verzi, carne de organe și fructe de mare sălbatice.
3. Antioxidanți: Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, reducând astfel riscul de boli și suferință mentală sub formă de depresie și anxietate. Excesul de zaharuri, carbohidrații rafinați, grăsimile saturate și trans sunt de vină majoră pentru inflamație. Antioxidanții se găsesc din abundență în fructele și legumele colorate.
4. Cupru în exces: Poate declanșa dezechilibre ale neurotransmițătorilor pentru a scădea dopamina și a crește norepinefrina. Acest lucru poate duce la depresie postpartum, schimbări de dispoziție, exces de gânduri și multe altele.