Sari la conținut

Schimbarea culorii părului şi a ochilor, halucinaţii, amnezie. Efectele neobişnuite ale medicamentelor

Ibuprofenul, antidepresivele, tratamentul pentru psoriazis şi alte medicamente pot produce efecte adverse neobişnuite. Mai jos am alcătuit o listă cu unele dintre cele mai ciudate exemple confirmate:

Subţierea sau căderea părului

Subţierea sau căderea părului este un efect secundar neobişnuit al Ibuprofenului descoperit de câţiva cercetători din Statele Unite. Odată întreruptă medicaţia, această problemă s-a ameliorat după aproximativ 9 luni.

Schimbarea culorii ochilor

Există  şi medicamente ce pot pigmenta firele de păr ale genelor şi chiar irisul. „Latanoprost şi bimatoprost – medicamente folosite pentru tratarea glaucomului – pot face ca persoanele care au ochi deschişi la culoare (verzi sau albaştri) să şi-i transforme în ochi căprui. Aceiaşi clasă de medicamente a fost folosită şi pentru alungirea genelor”,spune conf. dr. Cătălin Popescu, dermatolog la Spitalul Colentina din Capitală.

Schimbarea culorii părului

Psoriazisul determină o creştere rapidă a celulelor pielii având ca rezultat apariţia unor leziuni pe toată suprafaţa corpului. Tratamentul are ca scop încetinirea producerii celulelor noi, având ca efect schimbarea culorii părului sau încreţirea lui. Acitretinul, unul din medicamentele pentru psoriazis, poate determina închiderea culorii părului, pe când Etretinatul poate deschide nuanţa părului în mai puţin de trei luni de la începerea tratamentului.

Amnezie

În filme, amnezia apare, în general, la persoanele care au suferit lovituri în zona capului. În medicină, în schimb, pierderea memoriei pe durată scurtă de timp poate apărea şi după administrarea anumitor medicamente. Unele dintre medicamentele învinuite pentru acest tip de efect secundar sunt tranchilizantele şi somniferele.

Pierderea mirosului

Au existat câteva cazuri raportate în care pacienţii şi-au pierdut capacitatea de a simţi mirosul (tulburare numită anosmie), ca urmare a administrării de interferoni, substanţe recomandate în cazul persoanelor care suferă de hepatită, leucemie şi scleroză multiplă. Unul dintre cazurile de acest gen este cel al unui pacient din Croaţia care şi-a pierdut simţul mirosului la doar câteva săptămâni după tratamentul cu interferon. Chiar şi la 13 luni de la încetarea tratamentului, el tot nu mai putea detecta mirosul.

Halucinaţii

Mefloquinul este un agent care luptă împotriva malariei, însă el poate da efecte secundare destul de ciudate şi de periculoase. Pacienţii se plâng că în timpul administrării suferă halucinaţii şi episoade în care încearcă să se sinucidă. În 2009, CBC News a anunţat că mai bine de 3.000 de pacienţi au declarat că au probleme psihice din cauza administrării de Lariam,un medicament care conţine mefloquin.

Urina albastră

Albastrul este o culoare rară în natură, ceea ce face ca urina albastră să fie un lucru cu adevărat ciudat. Există mai multe medicamente al căror efect secundar este producerea urinei albastre, printre care şi antidepresivul amitriptilin, indometacinul, şi anestezicul propofol, iar culoarea albastră provine de la coloranţii artificiali din pastile.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel