Sari la conținut

Schimbare privind concediile medicale. Guvernul a aprobat forma ”definitivă”

Guvernul României
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Guvernul României

Schimbare privind concediile medicale. Guvernul a aprobat forma, se pare „definitivă” a ordonanței de urgență pentru eliminarea plății contribuției pentru sănătate la indemnizațiile acordate pentru anumite concedii medicale.

 

Schimbare privind concediile medicale. Precizări ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

După criticile privind neincluderea anumitor categorii în actul normativ, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a adus clarificările necesare, astfel încât doar pacienții cu boli obișnuite vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate.

Toți cei care suferă de boli obișnuite încadrate cu indicele 0-1 de către medic, vor plăti cotizația de 10% la asigurările de sănătate dacă își vor lua concediu medical, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, precizând că proiectul de ordonanță de urgență discutat săptămâna trecută și adoptat  în ședință specială, a urmărit în principal să clarifice ce categorii de bolnavi vor plăti sau nu această cotizație.

Mihai Constantin a mai spus că numai anul trecut au fost înregistrate peste 3.385.000 de concedii medicale. Dintre acestea, cele încadrate cu acest cod 0-1, adică de boală obișnuită, au fost aproape 2 milioane.

Mihai Constantin: ”Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote, cu anumiți indici. Ei bine, boală obișnuită înseamnă un indice 0-1 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 0-1, atunci, cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical se va plăti. Pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Aici sunt exceptate, așadar, de la plata acestei cotizații toate bolile grave, bolile oncologice, TBC, HIV, SIDA, urgențele medicale și o întreagă categorie – ele se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical.”

Marcel Ciolacu: ”Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume”

Nu mai departe de ieri, premierul Marcel Ciolacu spunea că nu este de acord să încurajeze ca persoanele răcite și care stau acasă în concediu medical să primească cu 10% mai mult decât cele care sunt la muncă. Mai mult, în opinia sa, sistemul de sănătate nu poate fi menținut fără contribuția de sănătate.

marcel ciolacu
Sursă foto: Facebook Guvernul României

Marcel Ciolacu: ”Am pornit de la concedii medicale de 870 de milioane. A venit pandemia, s-a suplimentat cu vreo 570 de milioane concediile medicale decontate de casă. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde de concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume. Dacă doriți să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voia sa, a răcit și stă cinci zile acasă, nu am să o fac.”

 

Schimbarea privind concediile medicale nu va afecta decizia încadrării medicale de către specialist

Decizia încadrării medicale o va face, ca și până acum, specialistul, a mai spus purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin. Adică medicul care va efectua investigațiile, va dispune analize și va pune diagnostic.

Mihai Constantin: ”Medicul primește un pacient, îl investighează, îl evaluează, îl tratează, după care, dacă este nevoie, îi dă un concediu medical. Medicul decide dacă acea afecțiune se încadrează la acest cod de indemnizație 0-1 sau la lista care există pe spatele oricărui concediu medical.”

 

Guvernul a decis sprijinirea tinerelor mame cu venituri mici

Guvernul a decis, prin aceeași ordonanță, ca tinerele mame cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau mamele de vârstă minoră să primească un sprijin sub forma unui tichet electronic în valoare de 2.000 lei, banii urmând să fie acordați într-o singură tranșă, a mai spus Mihai Constantin.

Mihai Constantin: ”Vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 lei pentru achiziționarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naștere. Acest tichet va fi dat pentru fiecare copil născut. Deci, dacă o doamnă are gemeni, de exemplu, ea va primi două astfel de tichete. În derularea efectivă a acestei măsuri este implicat și Ministerul Muncii, și primăriile – care vor identifica și clasifica persoanele eligibile pentru acest ajutor. ”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel