Din cuprinsul articolului
Elevii din România vor avea ocazia să descopere și să aprofundeze noi domenii de interes începând cu anul școlar 2025–2026. Ministrul Educației, Daniel David, a semnat un ordin care introduce șapte materii opționale noi, destinate claselor pregătitoare, primare și gimnaziale.
Documentul oficial – Ordinul nr. 3595/2025, publicat în Monitorul Oficial în data de 9 aprilie 2025, intră imediat în vigoare și stabilește cadrul legal pentru introducerea acestor discipline în oferta educațională a școlilor.
Potrivit actului normativ, noile opționale sunt menite să contribuie la dezvoltarea armonioasă, cognitivă și fizică a elevilor, oferindu-le posibilitatea de a explora pasiuni și aptitudini în afara curriculumului tradițional.
Lista noilor materii opționale aprobate:
- „Educaţie prin minibaschet” – pentru clasele a III-a şi a IV-a;
- „Armonie şi expresie corporală” – pentru clasele a V-a până la a VIII-a;
- „Viitorii olimpioni” – pentru clasa a IV-a;
- „Muzică şi dans” – pentru clasele a V-a şi a VI-a;
- „Minihandbal – mişcare, joc şi fair-play” – pentru clasele a III-a şi a IV-a;
- „Educaţie nutriţională” – pentru clasa pregătitoare, clasa I şi a II-a;
- „Aventura cunoaşterii Universului” – pentru clasele a V-a şi a VII-a.
De asemenea, ordinul stabileşte că Direcţia generală echitate şi performanţă în învăţământul preuniversitar, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, inspectoratele şcolare şi şcolile trebuie să pună în aplicare aceste măsuri.
Programele şcolare menţionate se aplică începând cu anul şcolar 2025-2026.

Proiect-pilot privind inteligenta artificeală
După o întâlnire cu conducerea Microsoft România, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a decis implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale în unitățile educaționale, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor/studenților și procesul educațional, informează un comunicat de presă al Ministerului Educației, citat de Agerpres.
„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul. Noi avem deja angajat un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii (asociate tehnologiei informației) și opționale (inclusiv de inteligență artificială) asociate revoluției tehnologice prin care trecem, aspecte care creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional”, a afirmat Daniel David, citat în comunicat.