Din cuprinsul articolului
Schimbare la vârful Uniunii Europene, au aprobat o sumă de 200 milioane de euro pentru un nou program în urma unui summit desfășurat la Paris.
Uniunea Europeană va aloca 200 de miliarde de euro pentru investiţii în Inteligenţa Artificială – a anunţat astăzi, la Paris, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea participă la un summit de profil, co-prezidat de Franţa şi India.
Președinta Comisiei respinge ideea că europenii au rămas în urmă față de americani și chinezi în dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Președinta von der Leyen promite că Europa va deveni continentul lider în materie de Inteligență Artificială, care respectă drepturile omului și valorile democratice.
”Inteligența Artificială poate fi un dar pentru umanitate, dacă ne vom asigura că de acest progres ne vom bucura cu toții. Noi dorim ca Inteligența Artificială să fie o forță a binelui, să ne permită să colaborăm mai bine între noi și să ne aducă deopotrivă beneficii.”
Președinta Comisiei a anunțat înființarea la nivel european a celui mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltare Inteligenței Artificiale. Este vorba de Alianța Inițiativa Campionilor, ce reunește mari grupuri industriale europene, între care Airbus, Mercedes, Siemens, L’Oreal, precum și grupuri tehnologice creatoare de Inteligență Artificială, cum ar fi francezul Mistral.
Schimbare la vârful Uniunii Europene, România salută decizia anunțată
La summit este prezent şi ministrul economiei şi digitalizării, Bogdan Ivan. Într-o declaraţie pentru corespondenta RRA Daniela Coman, el a precizat că ţara noastră este pregătită să joace rolul său în proiectele care vor defini viitorul:
”România trebuie să joace un rol cheie, pentru că are foarte mulți specialiști, dincolo de faptul că are și foarte multe companii bine pregătite. Ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă un foarte mare plus. Europa în sfârșit, a înțeles cât de important este să fim la masa celor care definesc viitorul lumii. Din acest motiv și România este aici.
Noi, anul trecut, în luna octombrie, am adoptat Strategia pentru Inteligenţa Artificială a României, care ne face interoperabili, ca să zic așa, din punct de vedere al cercetării cu statele cele mai dezvoltate din lume.
De asemenea, acum două luni de zile, am semnat un acord de finanțare în valoare de 64 de milioane de euro pentru hub-ul român de inteligență artificială, care conectează universitățile tehnice din România și care automat ne aduce în acest proiect al Comisiei Europene ca hub regional de cercetare. Așa că suntem acolo unde trebuie. Dar vreau să fim și mai activi și de asta sunt astăzi aici.”
Această inițiativă ar trebui să facă posibilă deblocarea întregului potențial al Europei în domeniu, în același timp cu simplificarea cadrului de reglementare al acestei noi tehnologii.