Previziunile specialiștilor pentru toamna 2020 sunt sumbre. La ce să ne așteptăm, din cauza pandemiei de coronavirus?
Toamna nu este văzută cu ochi buni de specialiștii din domeniul sanitar. Cu ce este posibil să ne confruntăm din punct de vedere epidemiologic, odată cu începerea școlii și încheierea concediilor. Se vor relua multiple activități în interior, iar riscul este major.
Ce spune Raed Arafat, cum vede șeful DSU toamna în România
Lunile septembrie și octombrie vor fi dificile din perspectiva infectărilor cu noul coronavirus – declară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Sunt mai mulți factori care vor contribui la o posibilă creștere sau menținere ridicată a numărului de cazuri – a menționat responsabilul. Deschiderea școlilor și revenirea oamenilor din concedii sunt doi astfel de factori, a precizați Raed Arafat într-o declarație la Digi24.
Raed Arafat: Noi ne așteptăm și în luna septembrie și în luna octombrie, să fie două luni dificile pentru că să nu uităm mai multe aspecte, da, este deschiderea școlilor. Mai vine revenirea de la concediu la locurile de muncă, aglomerarea orașelor, aglomerarea transportului public în comun şi astea toate sunt caracteristici care le vom vedea în luna septembrie. Mai este și activitatea electorală care se desfășoară. Mai vine gripa sezonieră care va începe cândva, septembrie-octombrie vor începe să apară cazuri cu gripă sezonieră.
Pe de altă parte, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, face dezvăluiri terifiante. Odată cu redeschiderea restaurantelor la interior și a reluării orelor în școli, numărul de cazuri noi de COVID ar putea crește într-o lună la peste 2.000.
“Situația n-o să fie stabilă la nivel național și vom continua așa mult și bine. Temerea noastră este că, odată cu aceste măsuri de relaxare, va mai crește încă o dată incidența, dacă nu se vor respecta ad literam, cum le-a instituit Ministerul Sănătății.
Acel indice, cu cât este mai supraunitar, cu atât înseamnă o transmisie intracomunitară crescută. Important este ca indicele acela să fie subunitar, adică sub cifra 1, să fie 0,9 sau 0,8, care să ne arate o scădere a transmisiei intracomunitare. La aproape 85.000 de cazuri confirmate, avem încă cazuri active aproape 44.000, avem 3.500 de decese și numărul lor este tot acolo, într-o fază de platou, în jur de 50 de decese aproape în fiecare zi.
Nouă ne este teamă că, odată cu aceste măsuri de relaxare, peste 2-3 săptămâni, o lună, din nou o să avem o creștere undeva la 2.000, sau peste 2.000 de cazuri noi pe zi.
Temerea noastră este că relaxarea la noi este greșit înțeleasă. Relaxarea la noi îți aduce și responsabilitate. N-o să se mai testeze atât de mulți, pentru că anotimpul de vară s-a încheiat și nu mai merge lumea în concedii, se reîntorc la muncă.
Atunci se va compensa cu deschiderea școlilor, cu relaxarea aceasta, care dacă n-o să fim responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500, ori va fi o ușoară creștere până undeva la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cazurile severe care după aceea vor fi încărcătură pe sistemul de Terapie Intensivă”, a afirmat Cristian Oancea, conform Digi24.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…