Sari la conținut

SCENARIU APOCALIPTIC. Un război nuclear SUA-Rusia ar ucide peste 5 miliarde de oameni!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un potenţial război nuclear între marile puteri ale lumii – Rusia şi SUA – ar fi instantaneu catastrofal pentru cei care se află în calea imediată a zonei de conflict direct. Însă un nou studiu arată ce amploare mortală ar avea un astfel de război.

Potrivit studiului publicat în revista „Nature Food”, o explozie nucleară ar provoca foamete în întreaga lume, deoarece cantități masive de funingine ar bloca lumina soarelui, ar perturba sistemele climatice și ar limita producția de alimente. „Ar fi o catastrofă globală pentru securitatea alimentară”, au spus autorii citaţi de cbcnews.com.

360 de milioane de oameni ar muri pe loc

Chiar și un conflict nuclear de dimensiuni relativ mici ar fi devastator, după cum avertizează cercetătorii. De exemplu, un război nuclear de o săptămână care implică eliberarea a 5 Tg, aproximativ 11 miliarde de lire sterline, de funingine ar ucide pe loc 27 de milioane de oameni.

Comerțul internațional inclusiv cu produse alimentare ar fi blocat timp de cel puţin doi ani. În plus, iarna atomică ar menţine temperatura aerului la niveluri scăzute, de sub un grad Celsius, blocând lumina soarelui, cu efect devastator asupra culturilor agricole.

Astfel, ar urma o foamete crâncenă care va ucide 255 de milioane de oameni, presupunând că restul populației ar primi din depozite hrana minimă necesară pentru a supraviețui, de aproximativ 1.999 de calorii pe cap de locuitor pe zi.

Dar cel mai mare scenariu examinat implică un război de o săptămână care implică 4.400 de arme și 150 Tg, care ar avea loc între SUA, aliații săi și Rusia şi care ar ucide în mod direct 360 de milioane de oameni, iar alte 5 miliarde de persoane ar muri de foame, spune studiul.

Experţi: „Un mare procent din oameni vor muri de foame”

„În timp ce cantitățile de funingine degajate în stratosferă în urma utilizării armelor nucleare strtegice, de mici dimensiuni, ar avea un impact global mai mic, odată ce începe un război nuclear va fi foarte dificil să se limiteze escaladarea conflictului”, atrag atenţia autorii studiului.

Folosind modele de climă, culturi și pescuit, cercetătorii au descoperit că impactul climatic al funinginei emanate în timpul războiului nuclear va atinge apogeul în primii câțiva ani, dar va dura aproximativ un deceniu.

În cel mai rău scenariu, când se dezlănțuie 150 Tg de funingine, producția medie globală de calorii din culturi ar scădea cu aproximativ 90% la doar trei până la patru ani după războiul nuclear, arată studiul.

„Modificările ar induce o perturbare catastrofală a piețelor alimentare globale, deoarece chiar și o scădere a randamentului global cu 7% în comparație cu simularea de control ar depăși cea mai mare anomalie înregistrată vreodată de la începutul Organizației pentru Alimentație și Agricultura (FAO) în înregistrările observaționale din 1961”, relevă cercetarea.

Autorul principal au studiului Lili Xia, cercetător în domeniul climei la Universitatea Rutgers, a declarat pentru Nature că un mare procent din oameni vor muri de foame.

 

razboi Gaza
Sursa foto: RRA

Ce zone de pe glob ar fi cele mai afectate?

Oamenii de știință au presupus, de asemenea, că oamenii vor reutiliza culturile de biocombustibili pentru consumul uman, că risipa de alimente va fi limitată și că comerțul global cu alimente se va opri pe măsură ce națiunile ar încerca să le salveze pe ale lor.

Dar nu toate națiunile lumii s-ar confrunta cu aceeași soartă în cadrul scenariilor studiate. În cadrul celei mai mici situații de război nuclear studiate, cercetătorii au descoperit că Orientul Mijlociu, părți din America Centrală și părți ale Asiei se vor confrunta cu o penurie alimentară severă până la infometare în masă a populaţiei, în timp ce majoritatea restului lumii ar continua să aibă un aport alimentar normal.

În cea mai extremă situație studiată, fiecare țară, în afară de Australia, Argentina, Uruguay, Oman, Brazilia, Paraguay, ar muri de foame.

Armele nucleare nu au mai fost folosite într-un conflict militar din 1945, dar în prezent, SUA și Rusia au peste 1.500 de arme nucleare în arsenalul nuclear propriu şi se ameninţă reciproc, iar experţii sunt îngrijoraţi că acest scenariu sinistru ar putea deveni realitate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel