Scarlatina: simptome, cauze și complicații. Cum te poți infecta cu scarletină?

Febra scarlatina, cunoscută și sub denumirea de scarlatina, este o infecție care se poate dezvolta la persoanele care au streptococ. Rezultă atunci când bacteriile eliberează o toxină care provoacă o erupție cutanată.

Scarlatina provoacă, de obicei, o durere în gât și o erupție roșie aprinsă, care poate fi mai greu de văzut la persoanele cu pielea mai închisă.

De obicei afectează copiii, dar oricine poate contracta boala. Îl poți contracta direct cu o persoană bolnavă sau în zone aglomerate precum școli sau grădinițe.

În trecut, scarlatina putea provoca complicații și chiar duce la moarte. În zilele noastre, atunci când este tratată cu antibiotice, este de obicei o infecție ușoară care dispare în câteva zile.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe informații despre scarlatina.

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o infecție cauzată de bacteria streptococ de grup A (streptococ de grup A). Aceasta este aceeași bacterie care provoacă faringitii streptococi.

O erupție roșie aprinsă se dezvoltă de obicei pe corp, adesea însoțită de febră mare și dureri în gât.

Scarlatina afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. A fost o boală gravă a copilăriei, dar astăzi este mai puțin periculoasă.

Tratamentele cu antibiotice utilizate la începutul bolii pot ajuta la accelerarea recuperării și la reducerea severității simptomelor.

Simptome

Erupția cutanată este cel mai frecvent semn al scarlatinei la adulți și copii. De obicei, începe ca o erupție roșie cu pete și devine fină și aspră ca șmirghel.

Erupția cutanată stacojie este cea care îi dă numele scarlatinei. Erupția poate începe cu până la două –  trei zile înainte ca o persoană să se simtă bolnavă sau până la șapte zile mai târziu.

Erupția cutanată poate fi mai puțin evidentă pe pielea mai întunecată, deși ați putea totuși să simțiți erupția cu denivelări, ridicată.

Erupția cutanată începe de obicei pe gât, inghinal și sub brațe. Apoi se răspândește în restul corpului. Pliurile pielii de la axile, coate și genunchi pot deveni, de asemenea, un roșu mai intens decât pielea din jur.

După ce erupția a dispărut, de obicei în aproximativ șapte zile, pielea de pe vârfurile degetelor de la mâini și de la picioare și din zona inghinală se poate descuaja. Acest lucru poate dura câteva săptămâni.

Pe lângă erupția cutanată, scarlatina poate provoca și:

  • cute roșii la axile, coate și genunchi (liniile lui Pastie)
  • fața îmbujorată
  • limba de căpșuni, care este o limbă albă cu puncte roșii la suprafață
  • durere în gât roșie cu pete albe sau galbene
  • febră peste 101 ° F (38,3 ° C)
  • frisoane
  • dureri de cap
  • amigdale umflate
  • greață și vărsături
  • durere abdominală
  • glandele umflate de-a lungul gâtului
  • piele palidă în jurul buzelor

Cauze

Bacteriile Streptococcus de grup A sau Streptococcus pyogenes cauzează scarlatina. În mod normal, streptococul de grup A provoacă durerea tipică în gât sau, în unele cazuri, febră.

Cu toate acestea, bacteriile pot produce uneori o toxină care provoacă o erupție roșie aprinsă pe corp. Aceasta este o endotoxină, ceea ce înseamnă că este o toxină eliberată atunci când celula bacteriană se dezintegrează. Acesta este momentul în care boala devine scarlatina.

Nu toți cei care suferă de streptococ din grupa A vor avea scarlatina. Unii oameni sunt mai sensibili la toxină decât alții.

Este scarlatina contagioasă?

Infecția se poate răspândi cu până la 6 zile înainte ca o persoană să se simtă bolnavă și se poate răspândi prin contactul cu picăturile din saliva, secrețiile nazale, strănutul sau tusea unei persoane. Aceasta înseamnă că orice persoană poate contracta scarlatina dacă intră în contact direct cu aceste picături infectate și apoi își atinge gura, nasul sau ochii.

De asemenea, puteți obține scarlatina dacă beți din același pahar sau mâncați cu aceleași ustensile ca o persoană cu infecție. În unele cazuri rare, infecțiile cu streptococ de grup A s-au răspândit prin alimente.

Streptococul de grup A poate provoca o infecție a pielii la unele persoane. Cu toate acestea, aceasta este diferită de scarlatina. Aceste infecții ale pielii, cunoscute sub numele de celulită, pot răspândi bacteriile altora. Cu toate acestea, atingerea erupției cutanate de scarlatina nu va răspândi bacteria, deoarece erupția este rezultatul toxinei și nu al bacteriei în sine.

Diagnostic

Un medic, asistent medical sau asistentul medicului va efectua un examen fizic pentru a verifica semnele de scarlatina. În timpul examenului, medicul va verifica starea limbii, gâtului și amigdalelor copilului dumneavoastră. De asemenea, vor căuta ganglioni limfatici măriți și vor examina aspectul și textura erupției cutanate.

Dacă medicul suspectează că copilul dumneavoastră are scarlatina, probabil că va tampona partea din spate a gâtului copilului dumneavoastră pentru a colecta un eșantion de celule pentru analiză. Acesta se numește tampon pentru gât și este folosit pentru a crea o cultură a gâtului.

Ei vor trimite apoi proba la un laborator pentru a determina dacă este prezentă streptococul de grup A.

Ei pot comanda, de asemenea, un test rapid de detectare a antigenului pe care îl pot efectua la birou. Acest lucru poate ajuta la identificarea unei infecții cu streptococ de grup A în timp ce așteptați.

Tratament

Medicii tratează scarlatina cu antibiotice. Antibioticele ucid bacteriile și ajută sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva bacteriilor care cauzează infecția.

Asigurați-vă că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră finalizați întregul curs al medicamentului prescris. Acest lucru va ajuta la prevenirea infecției să provoace complicații sau să continue mai departe.

Pentru febră și durere, puteți administra și anumite medicamente fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi acetaminofen (Tylenol). Consultați echipa medicală cu care lucrați pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră este suficient de mare pentru a primi ibuprofen (Advil, Motrin). Adulții pot folosi acetaminofen sau ibuprofen.

Nu trebuie să administrați aspirină niciunui copil cu vârsta sub 16 ani în timpul unei boli cu febră din cauza riscului crescut de a dezvolta sindromul Reye.

Un medic  ar putea prescrie și alte medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii de gât.

Remedii naturale

Alte remedii care pot ajuta copilul să se simtă mai bine includ:

  • cuburi de gheață
  • inghetata
  • supă caldă
  • gargara cu apa sarata
  • umidificator de aer rece

De asemenea, este important  să se bea multă apă pentru a evita deshidratarea.

Alți pași pe care îi puteți lua pentru a trata scarlatina acasă includ:

  • încercați alimente moi sau o dietă lichidă dacă mâncatul este dureros.
  • luați acetaminofen OTC (Tylenol) sau ibuprofen pentru a ușura durerea în gât.
  • utilizați cremă anti-mâncărime OTC sau medicamente pentru a calma mâncărimea.
  • suge pastile pentru gât
  • stai departe de iritanti din aer, cum ar fi poluarea
  • nu fuma

Copilul tău se poate întoarce la școală după ce a luat antibiotice timp de cel puțin 12-24 de ore și nu mai are febră.

În prezent, nu există încă un vaccin pentru scarlatina sau streptococul de grup A, deși cercetătorii caută în prezent potențiale vaccinuri.

Factori de risc și complicații

Puteți obține scarlatina dacă întâlniți pe cineva bolnav de infecție. Deoarece este mai frecventă la copii, factorii de risc includ a fi într-o școală, grădiniță sau alt loc în care sunt prezenți mulți copii.

În teorie, aveți un risc crescut de a face scarlatina în zonele aglomerate, în special în unitățile închise cu mulți oameni.

În cele mai multe cazuri, erupția cutanată și alte simptome ale scarlatinei vor dispărea în aproximativ șapte zile cu tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, scarlatina poate provoca complicații grave. Acestea pot include:

  • febră reumatică
  • boală de rinichi (glomerulonefrită)
  • infecții ale urechii
  • abcese ale gâtului
  • pneumonie
  • artrită

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

6 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

6 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

7 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

7 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

8 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

8 ore ago

Citeste si: