Din cuprinsul articolului
Scarlatina este cauzată de o infecție cu o bacterie numită streptococ de grup A. Cu un tratament adecvat cu antibiotice, simptomele acestei afecțiuni se pot ameliora destul de repede. Trebuie să știi însă că erupția cutanată poate dura până la 2 sau 3 săptămâni înainte de a dispărea complet. În acest articol îți spunem ce trebuie să știi despre această afecțiune contagioasă.
Scarlatina este foarte contagioasă și poate fi contractată prin:
Cele mai multe cazuri de scarlatină apar la copiii sub 10 ani (de obicei, între 2 și 8 ani). Cu toate acestea, scarlatina se poate face la orice vârstă. Deoarece se răspândește cu ușurință, scarlatina este probabil să afecteze o persoană care se află în contact strâns cu o persoană cu o durere în gât sau cu o infecție a pielii cauzată de bacteria Streptococcus. Focarele pot apărea în grădinițe și școli, în spațiile unde copiii se află în contact strâns unii cu alții. Este posibil ca o persoană să se îmbolnăvească de scarlatină de mai multe ori pe parcursul vieții, dar acest lucru este rar. Uneori, scarlatina poate apărea după o infecție a pielii, cum ar fi impetigo.
Scarlatina a fost considerată cândva o boală foarte gravă a copilăriei, dar acum este ușor de tratat. Bacteria streptococică ce provoacă boala produce o toxină care duce la erupția roșie care dă numele bolii („scarlet fever”).
Timpul dintre infectarea cu bacteria și manifestarea simptomelor este scurt, în general este nevoie de doar 1-2 zile. Cel mai probabil, afecțiunea începe cu febră și dureri în gât. Erupția cutanată apare mai întâi pe gât și pe piept, apoi se răspândește pe tot corpul. Erupția poate dura mai mult de o săptămână. Pe măsură ce erupția dispare, pielea din jurul vârfurilor degetelor de la mâini și de la picioare și din zona inghinală se poate descuama. Citeste aici cum se manifesta scarlatina la adulți sau la copii.
Alte simptome frecvente ale scarlatinei includ:
Complicațiile în cazul scarlatinei sunt rare dacă afecțiunea medicală este tratată corect, dar pot include:
Dacă ești de părere că tu sau copilul tău prezintă simptome de scarlatină, mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. În acest fel, simptomele pot dispărea după aproximativ o săptămână. Nu există nicio dovadă care să sugereze că scarlatina în timpul sarcinii poate pune bebelușul în pericol. Cu toate acestea, este important ca gravida să spună medicilor și persoanelor care o îngrijesc dacă a fost în contact cu o persoană diagnosticată cu scarlatină.
Majoritatea cazurilor de scarlatină se vindecă după aproximativ o săptămână fără tratament. Cu toate acestea, medicul poate recomanda un tratament adecvat care:
Cu tratament adecvat, cei mai mulți pacienți se recuperează în aproximativ 4-5 zile și se pot întoarce la grădiniță, la școală sau la locul de muncă la 24 de ore de la începerea tratamentului cu antibiotice. În lipsa unui tratament adecvat, pacientul va fi infecțios chiar și 1-2 săptămâni după apariția simptomelor.
Scarlatina este de obicei tratată cu antibiotice timp de 10 zile. Poate fi vorba despre antibiotice sub formă de tablete, capsule sau soluții pentru copii. Pentru persoanele care sunt alergice la penicilină, se pot folosi în schimb antibiotice alternative, cum ar fi eritromicina, dar numai cu prescripție medicală. Simptomele se ameliorează de obicei în 24 de ore de la începerea antibioticelor, celelalte simptome dispărând în câteva zile. Cu toate acestea, este important ca întregul tratament să fie finalizat pentru a exista siguranța că infecția este complet eliminată și pentru a reduce potențialul de rezistență la antibiotice. Copilul trebuie să stea în izolare timp de cel puțin 24 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice. La rândul lor, adulții trebuie, de asemenea, să stea departe de locul de muncă timp de cel puțin 24 de ore după începerea tratamentului.
Multe dintre simptomele scarlatinei pot fi ameliorate cu ajutorul unor măsuri simple de autoîngrijire cum ar fi:
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…