Scapi urină când strănuți? Iată cum să nu mai faci asta

Scapi urină când strănuți? Dar atunci când râzi, tușești sau ridici ceva greu? S-ar putea să se datoreze incontinenței de stres. Iată ce spun experții despre simptome și tratamente.

Acestea sunt simptome ale incontinenței urinare de efort, care afectează până la una din trei femei la un moment dat în viața lor, potrivit Asociației Americane de Urologie.

„Aceasta apare atunci când urina se scurge din cauza unei presiuni bruște asupra vezicii urinare și a uretrei, tubul care scoate urina din vezica urinară. Este mai frecventă la femei decât la bărbați, deoarece, din punct de vedere anatomic, acestea au uretrele mai scurte.

Problema poate începe atunci când strănutați, dar dacă nu este tratată, urina poate începe să se scurgă cu activități mai puțin energice, cum ar fi ridicarea în picioare, mersul pe jos sau aplecarea.

Cu cât presiunea este mai mare, cu atât este mai probabil să aveți scurgeri”, spune Dr. Kavaler.

Nu este același lucru cu o vezică hiperactivă sau cu incontinența de urgență, adaugă ea.

Femeile pot avea ambele forme de incontinență

continenței de stres, există o presiune mecanică care are ca rezultat stropirea”, explică Dr. Kavaler. În schimb, incontinența de urgență este marcată de o senzație bruscă și copleșitoare de „trebuie să merg”.

„Pui cheia în ușă și tot nu poți ajunge la baie”, notează ea. Femeile pot avea ambele forme de incontinență în același timp.

Iată tot ce trebuie să știi despre motivul pentru care faci pipi când strănuți, diagnosticarea problemei și opțiunile de tratament.

O mulțime de lucruri vă pot afecta planșeul pelvian, inclusiv sarcina, nașterea, intervențiile chirurgicale în această zonă și în jurul ei, tusea cronică, fumatul, bolile țesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul, schimbările hormonale, leziunile nervoase și supraponderabilitatea sau obezitatea.

„Pe măsură ce îmbătrânești, tot felul de factori contribuie la dezvoltarea incontinenței de efort”, spune Dr. Kavaler.

Este mai frecventă la femei, dar și bărbații pot dezvolta incontinență urinară de efort, în special după o operație la prostată.

Medicii pot diagnostica și trata incontinența de stres, inclusiv urologii, ginecologii, uroginecologii și internii, spune Dr. Kavaler. Uroginecologii sunt supraspecializați în tulburările de podea pelviană.

Teste pentru incontinența de efort

Medicii specialiști pot efectua un examen fizic. Alte teste implică tusea sau susținerea cu vezica plină. Acesta este „testul de stres prin tuse” și ajută la identificarea scurgerilor la examen, spune Dr. Laudano.

Testele cu tampoane pot fi recomandate pentru a vedea dacă aveți scurgeri atunci când vă deplasați. Există două tipuri: un test de o oră și testul de 24 de ore. După test, tamponul este îndepărtat și cântărit pentru a vedea cât de multă urină s-a scurs.

Alte teste pot ajuta la excluderea oricăror alte cauze potențiale ale scurgerilor, inclusiv o analiză de urină pentru a verifica dacă există o infecție a tractului urinar sau sânge în urină sau o scanare a vezicii urinare, explică Dr. Laudano.

Tratamentul incontinenței de efort
Primul lucru este să începem cu începutul, ceea ce înseamnă că experții recomandă să încercați mai întâi schimbări de comportament și de stil de viață, cum ar fi restricția de lichide și votarea temporizată.

Un program tipic ar fi să mergeți la toaletă la prima oră dimineața, cel puțin la fiecare două ore când sunteți treaz și încă o dată înainte de culcare, dar medicul  va stabili ce program este cel mai bun pentru dumneavoastră.

Golirea temporizată este mai eficientă pentru vezica hiperactivă decât pentru incontinența de stres, spune Marisa Clifton, MD, profesor asociat (PAR) de urologie și director al departamentului de sănătate a femeilor la Brady Urological Institute din cadrul Johns Hopkins Medicine din Baltimore, Maryland.

De asemenea, este înțelept să stai departe de iritanții vezicii urinare, cum ar fi cafeaua, ceaiul și sucurile, potrivit thehealthy.com.

 

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

27 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

57 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: