De multe ori, nu găsim răspuns la această întrebare. Sau doar pare fără răspuns.
Wikipedia ne spune că celulita este o maladie a ţesutului adipos. Sub influenţa diferiților factori alimentari sau hormonali, celulele grase sau adipocitele pot acumula grasimi care provin dintr-o alimentație necorespunzătoare. Adevărate rezerve de grasime, adipocitele pot crește depășind de circa 60 ori volumul lor normal, comprimând astfel vasele sangvine, rezultând un drenaj încetinit și o oxigenare precară a epidermei.
Celulita se formează cu predilecție la nivelul coapselor, feselor și abdomenului, mai ales la femei și mult mai rar la bărbați, datorită numărului mai mare de adipocite prezente la sexul feminin.
Potrivit sportaholic.ro, hormonii joacă un rol foarte important în dezvoltarea celulitei. Mulți specialiști consideră că estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni și prolactina influențează apariția celulitei.
Factorii genetici pot crea o predispoziție pentru apariția celulitei (distribuția grăsimii de sub piele, insuficiența circulatorie), însă nu trebuie să învinovățim mereu genele.
O dietă bogată în grăsimi, carbohidrați, sare și prea puține fibre și proteine invită practic la pielea cu aspect de portocală.
Mai mult, celulita apare frecvent la cei care fumează, care nu fac exerciții fizice și cei care nu se mișcă mult timp și stau în aceeași poziție pentru mult timp.
Hainele prea strâmte împiedică realizarea în bune condiții a circulației și ajută astfel la formarea celulitei.
Terapii împotriva celulitei apar în fiecare zi. Fiecare promite minuni, dar niciuna nu este susținută și medical. Cremele minune, masajele, terapiile cu ultrasunete, vacuum, diverse stimulări dau rezultate cel mult pe moment și pentru o scurtă durată. Lucrurile reale care combat celulita pe termen lung rămân eternele și consacratele dieta sănătoasă și sportul.
Cea mai bună soluție pentru dispariția sau atenuarea celulitei este mișcarea fizică regulată, ridicarea greutăților (progresiv, din ce în ce mai mult), dieta echilibrată și sănătoasă.
Pentru amplificarea rezultatelor, sunt foarte indicate dușurile în care se alternează apa caldă cu cea rece și masajul ferm cu o perie aspră pe zonele afectate.
Cum prevenim apariția celulitei? Cu alimentație sănătoasă (bazată pe fructe, legume, fibre, nuci și proteine de calitate).
Ai grijă să ai zilnic un aport suficient de vitamine: B, C, E, grăsimi esențiale, calciu, iod, potasiu.
Să faci sport de minim 3 ori pe săptămână, nu ezita să folosești greutăți mai mari de 2 kg
Încearcă să reduci pe cât posibil nivelul de stres. Nu purta haine foarte strâmte, bea multă apă și ceai verde, renunță la zahăr, dulciuri și produse de patiserie.
Evită alcoolul și cafeaua, renunță la fumat și să faci zilnic exerciții împotriva celulitei. Cam acestea sunt regulile de aur.
Exercițiile cardiovasculare vă vor activa circulația și metabolismul. Ideal faceți fandări simple, fandări în săritură, fandări cu greutăți în brațe sau deasupra capului, genuflexiuni, genuflexiuni cu greutăți pe umeri și exerciții pe intervale.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…