Categories: Ştiri sănătate

Scandalul presupuselor crime de la Spitalul Sf Pantelimon bubuie în sistemul medical!

În plin scandal al acuzaţiilor fără precedent privind comiterea unor crime cu premeditare la secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti, Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România solicită ”o reformă urgentă a sistemului de sănătate”.

Sindicaliştii consideră că situaţia de la această unitate sanitară ”tinde să scoată în evidenţă riscul existenţei unor erori sistemice şi inadecvarea modelului de malpraxis”.

”Solicităm o reformă urgentă a sistemului de sănătate! Cazul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” Bucureşti tinde să scoată în evidenţă riscul existenţei unor erori sistemice, de natură etică, şi inadecvarea modelului de malpraxis. Indiferent de decizia finală a instanţei în privinţa celor doi medici acuzaţi, este evident că restabilirea încrederii populaţiei în sistemul public de sănătate necesită regândirea sistemului public de sănătate”, au transmis, luni, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

sursa foto: urgentapantelimon.ro

Se cere introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice

Sindicaliştii solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului demararea de urgenţă a unor acţiuni de restructurare a sistemului public de sănătate, centrate pe următoarele direcţii de acţiune:

Regândirea sistemului malpraxis. În acest sens Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită:

a. Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii.

b. Introducerea corpului profesional al experţilor în medicină, ca organism autonom, ce-şi desfăşoară activitatea în relaţie cu instanţele şi cu instituţiile responsabile de despăgubirea pacienţilor pentru prejudicii.

Sindicaliştii precizează că aceste solicitări sunt adresate în mod consecvent de peste un deceniu. Introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice.

”Date fiind numeroasele dezbateri publice pe tema unor eventuale eşecuri în respectare eticii medicale şi deontologiei profesionale, există o evidentă nevoie de expertiză obiectivă în domeniu. Aceşti profesionişti trebuie recrutaţi din rândul altor categorii profesionale decât medicii (cum ar fi absolvenţii de drept, filozofie, antropologie ş.a. specializaţi în etică/bioetică).

Eticienii trebuie să aibă ca responsabilităţi coordonarea activităţii Consiliului etic, participarea la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiţii speciale, furnizarea consilierii necesare profesioniştilor din sănătate în toate problemele de natură etică, respectiv supravegherea respectării acestor principii în tratarea şi îngrijirea pacienţilor”, au transmis sindicaliştii.

Lipsa de protocoale şi proceduri, lunga boală românească

Crearea procedurilor etice aplicabile în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienţi care au nevoie de ele (procedură raţională de alocarea a resurselor vitale deficitare).

Introducerea unor instituţii adaptate realităţilor actuale, cum ar fi testamentul corporal. Solicitarea, prezentată anterior sub forma instrucţiunilor de sănătate, este menită să permită cetăţenilor cine să decidă în privinţa sănătăţii lor atunci când ei n-o pot face, şi să faciliteze posibilitatea personalului medical de-a identifica persoanele abilitate să decidă.

”Considerăm că, în absenţa introducerii rapide a acestor sisteme menite să crească garanţiile acordate populaţiei, restabilirea încrederii cetăţenilor în sistemul public de sănătate va deveni o sarcină imposibilă, ce va avea consecinţe negative atât asupra pacienţilor cât şi asupra angajaţilor din sănătate”, au mai transmis sindicalişltii.

Doi medici din Secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, după decesul unui pacient de 54 de ani căruia i-a fost scăzută doza de noradrenalită. Decizia medicală a iscat o adevărată dezbatere în rândul medicilor de diferite specializări şi a ridicat discuţii cu privire la necesitatea unui corp al experţilor care să se pronunţe în astfel de cazuri.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

50 de secunde ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

30 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Citeste si: