Din cuprinsul articolului
Scandalul pastilelor cu iod. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a reacționat după ce medicii de familie l-au acuzat că a creat o adevărată isterie în momentul în care i-a îndemnat pe cei de până la 40 de ani să ridice prescripția pentru pastilele cu iod.
„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila.
„Am spus 3 cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede”. (…) Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că în intervalul anterior, de 45 de zile, probabil la nivel național undeva la 1000 de persoane din România au primit aceste pastile”, a declarat Rafila, marţi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
„Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ cu o campanie de informare pentru populație, inclusiv am tot repetat până la saturația, aș spune, legat de vârsta până la 40 de ani care se regăsește în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată când riscurile sunt mai mari pentru persoanele expuse.
Într-o situație când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găsește în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională și o responsabilitate civică să acționezi, nu să critici”, a mai spus Alexandru Rafila.
„Mi se pare foarte ciudat că niște oameni care nu au reacționat timp de 45 de zile în niciun fel se plâng că am repetat un anunț pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă.
Noi am încercat întâi să informăm și lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent. Cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situație de urgență sau care poate să devină de urgență în perioada care urmează trebuie să iei niște măsuri. Ori nu facem altceva decât să oferim oamenilor un remediu minimal pentru o situație care poate apărea, nu înseamnă este posibil să apară”, a mai spus Rafila.
„N-am spus că este probabil să apară și lucrul ăsta trebuie adus la cunoștința publicului, iar profesioniștii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătății publice. O treabă foarte simplă care a fost, din păcate, politizată și pentru cei care au politizat în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocație de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm”, a precizat el.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…