Nutriţioniştii români au doar critici la adresa medicului Pierre Dukan, cunoscut datorită dietei care îi poarte numele. Acesta a fost suspendat în Franţa după ce a dat un tratament greşit unei paciente, fără să o supravegheze.
Ordinul Medicilor din Paris a anunţat ieri că nutriţionistul Pierre Dukan este suspendat pentru că „a trădat încrederea unei paciente şi a pus-o în pericol”. Femeia l-a dat în judecată în 2012 după ce medicul i-a prescris un medicament pentru diabet care este legat de moartea a sute de persoane din Franţa şi care conţine un inhibitor al apetitului, care duce la scăderea în greutate.
Celebrul nutriţionist francez se apără spunând că decizia este „injustă şi absurdă” şi a confirmat că va face recurs.
„Cum poţi să sancţionezi cu interdicţia de exercitare a profesiei pe cineva care a declarat deja că nu mai profesează?”, a declarat Pierre Dukan. Medicul francez a precizat că nu mai profesează de un an şi jumătate şi că a solicitat „să fie exclus din Ordinul medicilor pentru a putea să se consacre publicării de articole ştiinţifice”.
„Această decizie alimentează o polemică sterilă. Închistat în conservatorismul său şi într-o viziune arhaică despre rolul medicilor în societatea actuală, Ordinul (Ordinul medicilor francezi, n.r.) nu a acceptat niciodată că un medic francez poate lua iniţiativa de a duce o luptă fără milă împotriva obezităţii şi, făcând acest lucru, să obţină un succes atât de mare cum am avut eu”, a declarat Pierre Dukan.
El denunţă „încăpăţânarea” Ordinului faţă de cazul său, dezvăluind faptul că doar numele lui „a fost aruncat la gunoi”, în condiţiile în care 115 medici care încă profesează au fost sancţionaţi pentru prescrierea unor astfel de medicamente. Pierre Dukan a spus că va face apel la acea decizie „pentru ca realitatea faptelor să aibă câştig de cauză în faţa înşelăciunii”.
Lipsit de probitate morală
Medicamentul a fost dat fără a se indica analize în prealabil sau monitorizare cardiacă, care erau esenţiale în cazul de faţă. „Medicul a dat dovată de un comportament care arată lipsă de probitate, ceea ce loveşte în profesie. Pe lângă suspendare, va trebuie să îi achite fostei paciente şi o compensaţie de 6.000 de euro”, a anunţat Ordinul Medicilor.
Lipsa individualizării tratamentului şi indicarea dietelor fără efectuarea unor analize este principalul reproş pe care medicii români îl au faţă de acest gen de regimuri alimentare comerciale. „Dieta Dukan este o dietă a fiţoaselor. Pe termen scurt este spectaculoasă, însă are efecte secundare. Este o dietă comercială, care în timp afectează sistemul digestiv”, avertizează preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hâncu.
Medicul e de părere că dietele comerciale nu sunt serioase. „Am nenumărate paciente care au urmat această dietă Dunkan şi care au renunţat singure. Sfatul meu pentru cei care vor să slăbească: mergeţi la un nutri ţionist serios, care este medic în primul rând, nu la pseudo-nutriționiști . Căutaţi doctori cu specializarea diabet, nutriţie şi boli metabolice”, este sfatul profesorului de nutriţie.
„Nu există dovezi că pot fi aplicate fără riscuri”
În literatura medicală de specialitate există un capitol separat legat de tratamentul comercial al obezităţii. „Nu există dovezi clare că pot fi aplicate fără riscuri, nu e posibil ca o dietă să funcţioneze pentru toată lumea”, completează medicul.
Nutriţionistul Corina Zugravu crede că pentru o persoană tânără şi sănătoasă care vrea să ţină dietă pentru o perioadă scurtă de timp un regim comercial gen Dukan nu este o problemă. „Însă multe persoane care vor să slăbească au şi o patologie asociată precum diabetul sau bolile de inimă şi în cazul acestora, faptul că disociază alimentele poate duce la probleme pe termen lung”, adaugă expertul român în alimentaţie.
Regulile dietei Dukan
Regimul medicului Pierre Dukan e conceput în patru faze:
● Faza de atac, în care se consumă numai proteine (timp de 3, 5, 7 sau 10 zile carne – vită, pui fără piele -, jambon de curcan, de pui, ouă, peşte, fructe de mare). Această etapă duce la o pierdere semnificativă în greutate.
● Faza alternativă: se consumă alimentele din prima fază, dar se introduc şi legumele în afară de cartofi şi mazăre.
● Faza de consolidare durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Se reintroduc toate alimentele (chiar şi cele interzise: pâine, brânzeturi, fructe); dar o zi din prima fază pe săptămână trebuie respectată.
● Faza de stabilizare: alimentaţie normală, dar suprevegheată. În plus, în fiecare joi trebuie să consumi doar proteine şi în fiecare zi trebuie să consumi trei linguriţe de miere. O condiţie imperativă: se beau 1,5 l de lichide pe zi (apă, ceai), pentru a evita probleme la nivel renal.