Din cuprinsul articolului
Scăderea tensiunii arteriale, în mod natural. Pe lângă tratamentul recomandat de medic și un stil de viață sănătos, care include o dietă adecvată, fără exces de sare și grăsimi, consumul unor ceaiuri cu efect hipotensor poate fi util terapeutic.
În prezent, există numeroase plante medicinale utilizate pentru tratarea bolilor cardiovasculare.
Ceaiul verde
Cu o bogată concentrație de antioxidanți, ceaiul verde are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi și de a preveni inflamațiile.
Ceaiul negru
Recomandat adesea pentru scăderea riscului de accident vascular cerebral și infarct, ceaiul negru este bogat în antioxidanți. Pe lângă efectul său hipotensiv, ajută și la reducerea nivelului de colesterol rău.
Ceaiul de păducel
Cunoscut și sub denumirea de „planta inimii”, păducelul are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Ceaiul de hibiscus
Acest ceai are un efect relaxant asupra sistemului nervos și este util în combaterea obezității.
Ceaiul de roiniță
Roinița este benefică în cazul persoanelor care suferă de anxietate, deoarece ajută la reducerea tensiunii nervoase și a oboselii, întărind sistemul nervos.
Sucul de țelină
Potrivit unor teorii, țelina poate fi eficientă pentru hipertensiunea arterială, deoarece acționează asupra ficatului, iar un anumit tip de hipertensiune este asociat cu ficatul. De exemplu, într-un mic studiu, țelina s-a dovedit a fi utilă în reducerea hipertensiunii arteriale în cazul a 14 din 16 pacienți. Sucul de țelină, amestecat cu miere, a fost administrat (aproximativ 240 ml) pe cale orală pacienților, de trei ori, în fiecare zi, pe o perioadă de o săptămână. S-a observat că acest suc de țelină reduce atât presiunea diastolică, precum și pe cea sistolică.
Măsuri pentru scăderea tesiunii arteriale
Dincolo de aceste ceaiuri delicioase, prevenirea hipertensiunii implică controlul factorilor de risc care pot fi controlați, precum alimentația, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool și stresul.
Pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială, se recomandă consumul predominant de alimente cu conținut scăzut de grăsimi animale sau trans, precum legume, fructe și cereale integrale. În cazul consumului de carne, este indicat să se aleagă sortimente slabe, cum ar fi pește, pui și curcan fără piele sau bucăți slabe din carne de alte animale.
De asemenea, lactatele consumate zilnic ar trebui să aibă un conținut cât mai scăzut de grăsimi. Baza meselor ar trebui să fie reprezentată de legume, alături de cantități moderate de leguminoase, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, avocado și nucile.