Din cuprinsul articolului
Cercetările publicate pe WebMD arată, într-un sfărșit, că masca de protecție nu scade nivelul de oxigen din creier. Cu siguranță, nu sunt comode, însă sunt eficiente în prevenirea răspândirii virusului.
Descoperirile desființează un mit comun al pandemiei, faptul că masca privează purtătorul de oxigenul necesar. Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au inițiat, drept urmare, un studiu amănunțit prin care să dovedească faptul că purtătorii de măști nu au de suferit. Aceștia au oferit măști unui grup de 25 de adulți (cu o medie de vârstă de 76 de ani), și au testat nivelul de oxigen atât în timpul purtării măștii, cât și după.
Cercetătorii nu au găsit semne îngrijorătoare de hipoxie sau diminuarea cantității de oxigen din sânge. ”Aceste descoperiri ne asigură de ceea ce știam deja. Nivelul de oxigen nu are de suferit în urma purtării măștii”, a declarat dr. Aaron Glatt, specialist în boli infecțioase.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Boli Infecțioase, dr. Glatt, specifică faptul că, deși unii oameni nu se simt confortabili, nu este un motiv destul de bun ca acesția să nu poarte masca. ”Privesc măștile drept niște centuri de siguranță. Nu sunt neapărat confortabile, însă te protejează”, a completat Glatt.
În completarea studiului, echipa medicului Noel Chan a cerut participanților să poarte o mască de unică folosință, cu 3 straturi, nonmedical. Voluntarii le-au purtat atât în timpul activităților, cât și în timp ce se odihneau. În această perioadă, nivelul oxigenului din sânge a fost măsurat de specialiști.
Nu au fost semne îngrijorătoare de lipsă a oxigenului. În medie, saturația oxigenului era de 96.1% înainte de echiparea cu măști de protecție. În timpul purtării măștilor, saturația era de 96.5%.
”Acesta este un studiu restrând, însă sper că va oferi oamenilor claritate. Studiul nostru nu susține afirmații conform cărora măștile de protecție pot fi periculoase”, a declarat Chan.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…