Din cuprinsul articolului
În nordul Munților Metaliferi, pe Valea Crișului Alb, cele mai cunoscute izvoare termale se găsesc în stațiunea Vața de Jos, în Hunedoara.
Apele bogate în calciu, sulf, sodiu şi magneziu, cu temperatura de 36-37 de grade Celsius, au devenit faimoase tot pentru calităţile lor terapeutice în secolul al XIX-lea. Atunci, o mică stațiune a fost înființată aici, iar publicaţiile din Imperiul Austro-Ungar și din România prezentau adesea binefacerile aduse de apele de la Vaţa.
La începutul secolului al XX-lea, băile de la Vaţa erau vizitate frecvent de regele Carol al II-lea. În anii ’70, regimul comunist a extins stațiunea, transformând-o într-un loc de tratament pentru turiștii cu afecțiuni ale sistemului locomotor și sistemului nervos periferic.
„De când sunt aici, am văzut venind oameni în baston și plecând vioi, ca niște sportivi“, relata fostul medic balneolog al stațiunii, Marilena Suciu, potrivit Adevărul.
După 1990, complexul balnear a ajuns în patrimoniul Romtelecom, dar a fost închis în 2010. Timp de mai mulți ani, localnicilor le-a rămas doar „scăldătoarea porcilor“, un mic lac din spatele complexului, alimentat printr-o conductă cu apă termală.
„A fost numită astfel pentru că aici o scroafă slăbănoagă a fost lăsată să moară lângă izvoare, dar peste câteva zile s-a întors sănătoasă în ograda stăpânului ei“, își amintea un localnic.
De câțiva ani, complexul de la Vața de Jos a fost achiziționat de investitori privați și restaurat. Stațiunea Vața de Jos a fost redeschisă în anul 2022 și transformată într-una dintre atracțiile turistice ale zonei. Amatorii de călătorii găsesc în împrejurimile stațiunii și alte locuri interesante.
În Vața de Jos s-a născut și a copilărit Arsenie Boca (1910-1989), una dintre marile personalități religioase ale României. Vatra casei părintești a călugărului, aflată pe Dealul Bujoara, la marginea satului Căzănești, a devenit un loc de pelerinaj pentru numeroși români.
Pe drumul spre locul natal al lui Arsenie Boca, localnicii au așezat o mulțime de troițe, picturi și monumente prin care îi cinstesc amintirea acestuia.
Apele minerale de la Vața de Jos sunt indicate în:
Există instalații pentru băi calde cu apă minerală, duș subacval, aerosoli, saună, instalații pentru electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali, galvanici, electrostimulare, ionizare), infraroșii, ultraviolete, electrostimulare, ultrasunete, unde scurte, laserterapia, magnetoterapia, bazin pentru băi reci în aer liber și solariu pentru aerohelioterapie.
Atracțiile turistice ale zonei, potrivit Primăriei Vața de Jos:
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…