Categories: Stil de viaţă

Satul natal al lui Arsenie Boca, bogat în ape termale vindecătoare

În nordul Munților Metaliferi, pe Valea Crișului Alb, cele mai cunoscute izvoare termale se găsesc în stațiunea Vața de Jos, în Hunedoara.

Apele bogate în calciu, sulf, sodiu şi magneziu, cu temperatura de 36-37 de grade Celsius, au devenit faimoase tot pentru calităţile lor terapeutice în secolul al XIX-lea. Atunci, o mică stațiune a fost înființată aici, iar publicaţiile din Imperiul Austro-Ungar și din România prezentau adesea binefacerile aduse de apele de la Vaţa.

La începutul secolului al XX-lea, băile de la Vaţa erau vizitate frecvent de regele Carol al II-lea. În anii ’70, regimul comunist a extins stațiunea, transformând-o într-un loc de tratament pentru turiștii cu afecțiuni ale sistemului locomotor și sistemului nervos periferic.

„De când sunt aici, am văzut venind oameni în baston și plecând vioi, ca niște sportivi“, relata fostul medic balneolog al stațiunii, Marilena Suciu, potrivit Adevărul.

După 1990, complexul balnear a ajuns în patrimoniul Romtelecom, dar a fost închis în 2010. Timp de mai mulți ani, localnicilor le-a rămas doar „scăldătoarea porcilor“, un mic lac din spatele complexului, alimentat printr-o conductă cu apă termală.

„A fost numită astfel pentru că aici o scroafă slăbănoagă a fost lăsată să moară lângă izvoare, dar peste câteva zile s-a întors sănătoasă în ograda stăpânului ei“, își amintea un localnic.

De câțiva ani, complexul de la Vața de Jos a fost achiziționat de investitori privați și restaurat. Stațiunea Vața de Jos a fost redeschisă în anul 2022 și transformată într-una dintre atracțiile turistice ale zonei. Amatorii de călătorii găsesc în împrejurimile stațiunii și alte locuri interesante.

În Vața de Jos s-a născut și a copilărit Arsenie Boca (1910-1989), una dintre marile personalități religioase ale României. Vatra casei părintești a călugărului, aflată pe Dealul Bujoara, la marginea satului Căzănești, a devenit un loc de pelerinaj pentru numeroși români.

Pe drumul spre locul natal al lui Arsenie Boca, localnicii au așezat o mulțime de troițe, picturi și monumente prin care îi cinstesc amintirea acestuia.

Ape minerale vindecătoare în stațiunea Vața de Jos

Apele minerale de la Vața de Jos sunt indicate în:

  • afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze);
  • afecțiuni reumatismale (tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală);
  • afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii);
  • nevroza astenică;
  • afecțiuni ginecologice (tulburări minore de pubertate sau menopauză);
  • afecțiuni hepato-biliare;
  • afecțiuni cardiovasculare;
  • afecțiuni metabolice și de nutriție;
  • afecțiuni asociate (boli profesionale).

Există instalații pentru băi calde cu apă minerală, duș subacval, aerosoli, saună, instalații pentru electroterapie (curenți diadinamici, interferențiali, galvanici, electrostimulare, ionizare), infraroșii, ultraviolete, electrostimulare, ultrasunete, unde scurte, laserterapia, magnetoterapia, bazin pentru băi reci în aer liber și solariu pentru aerohelioterapie.

Obiective turistice de vizitat în Vața de Jos

Atracțiile turistice ale zonei, potrivit Primăriei Vața de Jos:

  • Cioplitorii de lemn de la Ocișor
  • Păstrăvăria Bulzești Vața de Jos
  • Basarabasa (biserica de lemn) → Prăvăleni
  • (Dealul Cremenea sau Pădurea pietrificată; moara acționată de apă, locul numit „Vramniță”) → Ciungani (biserica monument istoric cu hramul Buna Vestire a fost ctitorită la sfârșitul sec. al XVI-lea și repictată în 1777; Izvorul cu Leac)
  • Vața de Sus (monumentul închinat părintelui Arsenie Boca; cariera de calcar) → Căzănești (biserica de lemn, monument istoric, zugrăvită de pictorul Iohan Ioța în anul 1828) → Ponor (cariera de calcită) → Obârșa (jud. Arad) → Săvârșin (jud. Arad).
  • Prihodiște (Peștera Liliecilor) → Tătărăștii de Criș → Birtin (biserica monument istoric) → Baia de Criș.
  • Comuna Baia de Criș – Clădirea prefecturii comitatului românesc Zarand; Obeliscul lui Avram Iancu; Crucea Iancului; Casa-muzeu Avram Iancu; Biserica romano-catolică.
  • Țebea: Biserica ortodoxă; Gorunul lui Horea; Bustul lui Avram Iancu; Mormântul lui Avram Iancu, Ion Buteanu și ale altor pașoptiști ardeleni; Drapelul cu chipurile lui Iancu, Horea, Cloșca și Crișan.
  • Comuna Tomești Șteia („piua” sau storcătoare pentru ulei din semințe de dovleac) → Tomești (mici ateliere de olărit) → Tiulești → Leauț → Dobroț → Obârșa (mici ateliere de olărit specifice moților crișeni; Târgul meșterilor olari, în ultima duminică a lunii iulie).
  • Comuna Bulzeștii de Sus Bulzeștii de Jos (Biserica Sf. Arhangheli, din sec. al XIX-lea) → Bulzeștii de Sus (Biserica Sf.Ioan Gură de Aur, datată 1848; Cheile Grohotului; Podul Grohotului; vâltori utilizate la dubitul (bătutul) țesăturilor de lână; Păstrăvăria) → Muntele Găina (Târgul de fete, anual în luna iulie).
  • Comuna Ribița 1. biserici monumente istorice Ribița – Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Ribița (secolul XIV), → Crișan Biserica Mănăstirii Crișan → Dumbrava de Jos Biserica Adormirea Maicii Domnului din Dumbrava de Jos (secolul XIX) (biserica). Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Dumbrava de Sus (1848) 2. Ribița → Ribicioara, Biserica Sfânta Cuvioasa Paraschiva (secolul XVIII), Cheile Ribicioarei.
  • Târnava de Criș (biserica monument istoric),
  • Brad: Muzeul Aurului cu valoroase exponate din istoria mineritului, singurul muzeu al aurului din Europa.
  • Excursii: turul județului Hunedoara (Orăștie – Simeria – Deva – Hațeg – Biserica din Densuș – Hunedoara)
  • Vestigiile istorice de la Sarmisegetuza , legendara capitală a statului dac.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: