Acnee, boli respiratorii, probleme digestive şi multe alte afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul uleiurilor esenţiale.
Vă prezentăm cele mai utilitzate uleiuri esenţiale şi în ce afecţiuni sunt indicate:
1. Muşeţelul calmează şi relaxează
Pe primul loc în topul celor mai folosite uleiuri esenţiale se află, fără îndoială, uleiul de muşeţel, planta fiind şi cel mai întrebuinţat şi cel mai cunoscut remediu naturist. Florile de muşeţel au un important efect de calmare şi relaxare atât pentru musculatură, cât şi pentru eliberarea tensiunilor zilnice. Uleiul esenţial este un bun analgezic, are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice, fiind un remediu recomandat dacă suferiţi din cauza problemelor de digestie. Este un bun emolient pentru piele, tocmai de aceea îl mai puteţi folosi şi pentru tratarea acneei, a infecţiilor pielii, a eczemelor, a psoriazisului sau a dermatitelor.
2. Eucaliptul, tratează bolile respiratorii
Locul secund în preferinţele consumatorilor este ocupat de uleiul esenţial de eucalipt, realizat din frunzele şi din ramurile copacului, cunoscut în trecut şi sub denumirea de „copacul febrei”. Proprietăţile uleiului de eucalipt sunt multiple. Este un bun analgezic, antiinflamator, antibacterian şi antiviral, reuşind cu succes să trateze arsurile, tăieturile, astmul, bronşita, sinuzita sau pojarul. Mai este utilizat şi pentru tratarea răcelilor, datorită efectului de descongestionare şi ajută la eliberarea căilor nazale cu ajutorul infuziilor.
3. Rozmarinul, bun pentru sistemul circulator
Rozmarinul, care înseamnă „roua mării”, deoarece locul lui preferat este litoralul mediteranean, a fost folosit încă din Antichitate ca plantă medicinală, condiment şi pentru efectuarea anumitor ritualuri. Uleiul esenţial este binecunoscut pentru proprietăţile antiseptice, stimulente, acţionând favorabil asupra sistemului circulator şi tratând tensiunea scăzută, dar poate fi folosit şi contra infecţiilor gastrice şi pentru desfundarea căilor respiratorii.
4. Trandafirul creşte libidoul
Uleiul esenţial de trandafir, cu o aromă plăcută şi deosebită, se află şi el în topul preferinţelor. Datorită proprietăţilor sale revigorante şi relaxante este recomandat pentru tratarea depresiilor, a stărilor de melancolie şi anxietate, dar şi ca afrodiziac, având proprietatea de a creşte libidoul. Pentru un efect afrodiziac garantat puteţi folosi esenţa pentru aromatizarea camerei prin pulverizare sau folosind o lampă de aromaterapie.
5. Levănţica readuce somnul de tihnă
Următorul pe listă se află uleiul de levănţică, un bun calmant, analgezic, antiseptic, diuretic şi sedativ. Planta a fost folosită încă din antichitate, pentru tratarea constipaţiei, durerilor în piept şi a infecţiilor gâtului, dar şi la aromatizarea încăperilor. În prezent, este un bun remediu şi pentru insomnii, sinuzită sau răceală. Câţiva stropi picuraţi pe pernă vă vor ajuta să dormiţi mai bine.
6. Busuiocul ajută are proprietăţi antiinflamatoare
Uleiul esenţial de busuioc are cele mai puternice efecte tonice, revigorante, antidepresive şi stimulente dintre toate uleiurile folosite în mod obişnuit la noi în ţară. Datorită energiei sale fierbinţi, se distinge prin eficienţă în bolile bronho-pulmonare, hormonale, nervoase (epilepsie, paralizie) şi psihice (depresie şi astenie în special). Extern este folosit în inhalaţii, băi terapeutice, masaj sau ca apă de gură.
Pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, anticatarale, decongestionante şi antiinfecţioase este indicat a se folosi în afte, sinuzită, amigdalită, pneumonii, infecţii acute intestinale, infecţii urinare, cistită şi infecţii genitale (salpingite, prostatite), stări febrile.
De asemenea, este util ca adjuvant în unele boli infecţioase virale severe: encefalite, nevrite, hepatite virale A, B, non A, non B, poliomielită, în parazitoze intestinale şi chiar în boli autoimune, deoarece este un bun stimulent şi reglator al imunităţii (imunomodulator).
Fiind un antialgic (înlătură durerea) de elecţie în bolile osteoarticulare degenerative, este util în gută, boli reumatismale, în general, sciatică, poliartrită reumatoidă, artroze cervicale şi lombare.
Efectul său stomahic (stimulează creşterea globală a secreţiilor digestive: salivară, gastrică, pancreatică, intestinală) îl recomandă în anorexie, indigestie, balonare, greaţă şi vărsături.
Cum se folosesc
Pentru a vă bucura cât mai mult de efectele uleiului esenţial, indiferent de planta din care a fost extras, trebuie să ştiţi cum se foloseşte în aromaterapie şi care este doza recomandată. Pentru inhalaţii este indicat să puneţi într-un vas un litru de apă clocotită peste care să turnaţi trei-patru picături de esenţă. Dacă suferiţi de astm sau de epilepsie, această procedură nu este indicată, deoarece poate declanşa o criză.
Pentru o baie reconfortantă şi relaxantă, adăugaţi patru-şase picături de ulei în două-trei linguri cu lapte nedegresat sau într-o cantitate mică de spumant de baie, apoi turnaţi amestecul în cadă chiar înainte de a începe baia.
Masajul are şi el o reţetă proprie. Turnaţi patru-şase picături în zece mililitri de ulei de măsline sau de sâmburi de struguri, încercând să nu depăşiţi dozajul, pentru a nu vă apărea iritaţii. După ce aţi terminat şedinţa de masaj lăsaţi uleiul să acţioneze timp de opt ore.