Sari la conținut

Șase trucuri simple și eficiente prin care puteți preveni bolile de rinichi

Pietrele la rinichi se dezvoltă din săruri şi minerale care sunt transportate de urină.
Pietrele la rinichi se dezvoltă din săruri şi minerale care sunt transportate de urină.

Majoritatea oamenilor se nasc cu doi rinichi, însă putem supraviețui și doar cu unul singur. În fiecare zi rinichii filtrează 200 de litri de sânge, înlăturând în acest proces, doi litri de toxine, deșeuri și apă. Deșeurile și apa sunt eliminate sub formă de urină și prin acest proces, rinichii reglează nivelul de lichide din corp. Rinichii eliberează, de asemenea, hormoni care reglează tensiunea arterială, produc celule roșii și ajută la menținerea sănătății oaselor.

In cazul in care rinichii nu functioneaza optim, substantele reziduale si lichidele raman in organism si cauzeaza edeme la nivelul membrelor, dificultati de respiratie si dificultati de golire a vezicii urinare. Daca afectiunea renala nu este tratata la timp se poate instala blocajul renal sau insuficienta renala acuta situatie care conduce la decesul pacientului.

Iată ce puteți face pentru a preveni bolile de rinichi:

  1. Testați-vă

Dacă aveți un risc crescut de boli renale, este important să vă faceți anual cele două teste simple:

-testul de urină pentru albumină. Albumina este o proteină ca cărei prezență în urină este un prim semn al bolilor de rinichi.

– testul de sânge pentru creatină. Creatina este un deșeu eliminat de rinichi, iar nivelul acesteia este folosit pentru calcularea  ratei defiltrare glomerulară (EGFR). EGFR reflectă cât de bine filtrează, rinichii deșeurile din sânge.

2. Controlați-vă tensiunea arterială și nivelul glicemiei

Hipertensiunea arterială și diabetul sunt principalele cauze ale bolilor de rinichi. Rinchii sunt organe puternic vascularizate, așa că bolile care afectează vasele de sânge, inclusiv hipertensiunea și diabetul, pot deteriora rinichii.

Chiar și o ușoară creștere a tensiunii arteriale (pre-hipertensiune) și a glicemiei (pre-diabet) pot afecta rinichii.

3. Cântăriți-vă

Dacă sunteți supaponderal sau obez, rinichii trebuie să lucreze mai intens pentru a filtra toxinele. Obezitatea crește și riscul dezvoltării diabetului și a hipertensiunii, doi factori de risc majori pentru bolile renale.

4. Renunțați la țigări

Fumatul agravează bolile de rinichi și afecțiunile care deteriorează rinichii precum diabetul și hipertensiunea.

5. Faceți mișcare

Mișcarea scade riscul dezvoltării pietrelor la rinichi în cazul femeilor la menopauză, potrivit unui nou studiu.

Studiul publicat în Journal of the American Society of Nephrology, a scos la iveală de asemenea că persoanele care consumă mai mult de 2200 de kilocalorii zilnic își cresc cu 42% riscul dezvoltării calculilor renali.

6. Aveți grijă ce medicamente luați

Multe pastile, inclusiv analgezicele sunt filtrate de rinichi. Citiți de fiecare dată prospectul și cântăriți bine riscurile și beneficiile folosirii anumitor medicamente. Nu folosiți în mod excesiv pastile care dăunează rinichilor precum ibuprofen și naproxen.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel