Din cuprinsul articolului
Simptome infarct. Atât în cazul femeilor cât şi în cazul bărbaţilor, afecţiunile inimii sunt principalele cauze de deces, însă numărul femeilor care mor din cauza acestor afecţiuni este mai mare decât cel al bărbaţilor. Mai exact, bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate tipurile de cancer la un loc.
Simptomele afecţiunilor inimii la femei, sunt diferite faţă de cele care apar la bărbaţi. Dacă în cazul sexului masculin, cel mai frecvent semn al atacului de cord este durerea puternică în piept, la femei simptomele infarctului nu includ întotdeauna dureri în piept şi sunt mai subtile.
Nu toată lumea prezintă aceste simptome. Însă, dacă simţiţi disconfort în zona pieptului, în special dacă aveţi încă unul sau două simptome, cel mai sigur este să chemaţi salvarea imediat.
Femeile sunt mai expuse atacului de cord după ce intră în menopauză iar decesul în urma unui infarct după 55 de ani este mai frecvent decât la bărbaţi.
Un studiu recent, fost prezentat la Congresul Heart Failure 2023 organizat de Societatea Europeană de Cardiologie a scos la iveală că femeile sunt de două ori mai predispuse să moară după un infarct decât bărbații.
Întrebat ce ar putea explica de ce femeile au rate de mortalitate mai mari decât bărbații în urma unui atac de cord, dr. Danine Fruge, director medical al Pritikin Longevity Center, care nu este implicat în studiu, a spus pentru MNT:
„Femeile tind să dezvolte boli microvasculare, ceea ce face ca un atac de cord să fie mai dificil de recunoscut și de tratat.”
„În locul durerii clasice în piept, femeile se confruntă de obicei cu simptome atipice în timpul unui atac de cord, cum ar fi indigestia sau durerea de umăr, care este adesea ignorată. Cu cât un atac de cord nu este tratat mai mult, cu atât mai multe daune aduse corpului tău, astfel încât femeile au adesea o rată de mortalitate crescută până în momentul în care se prezintă la tratament”, a explicat medicul.
„În plus, bărbații primesc adesea un stent pentru a deschide o arteră blocată în urma unui atac de cord, dar femeile nu pot, deoarece arterele lor sunt mai mici în diametru, ceea ce duce, de asemenea, la rezultate mai slabe după un atac de cord”, a adăugat expertul.
Dr. Steven Gundry a mai spus pentru MNT că simptomele femeilor sunt mai puțin probabil să fie luate în serios decât ale bărbaților, chiar și la camera de gardă.
„În ceea ce privește insuficiența cardiacă, multe femei vor fi tratate pentru „gleznele umflate” cu un diuretic – o pastilă pentru eliminarea apei – ca și cum gleznele umflate ar fi o parte normală a îmbătrânirii, în loc să se investigheze cu analize de sânge și/sau o ecocardiogramă în căutarea problemelor cardiace și tratarea acestora în mod corespunzător.”
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…