Ficatul nu numai ca actioneaza cu un filtru pentru sange, dar produce hormoni, stocheaza energie si secreta elemente care ajuta intestinele sa digere mancarea.
Poate considerati ca data fiind marimea ficatului, o afectiune mica nu-si va pune amprenta pe modul in care acesta functioneaza. Este total gresit sa credem asta.
Spre exemplu, hepatita C care mai este numita si boala silentioasa pentru ca simptomele sale sunt greu de observat, este o conditie medicala foarte serioasa. Orice simptom pe care il resimtiti si care ar putea semnala ca ficatul dumneavoastra are probleme, fie ca este hepatita sau ca aveti ficatul gras, necesita investigatii pentru ca puteti ajunge la ciroza in scurt timp.
Ciroza este o boala grava a ficatului; este ca un fel de artrita a ficatului. Odata ce va veti pricopsi cu ea, ati dat de buclulc. Pacientii care sufera de ciroza prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer la ficat si este foarte posibil ca in final sa aiba nevoie de un transplant de ficat.
Ficatul gras este in general insotit de obezitate si este o cauza majora a bolilor de ficat.
Alcoolul in exces sau diverse forme de hepatica sunt si ele cauze potentiale ale bolilor de ficat. O alimentatie sanatoasa, consumul de alcool cu moderatie si sportul contribuie la mentinerea sanatatii ficatului.
Mai jos, va enumeram cateva semne ce pot indica probleme ale ficatului.
1. Durerile abdominale. Daca simtiti ca partea dreapta, superioara a abdomenului doare si este umflata, este foarte posibil sa fie din cauza problemelor la ficat. Desi ficatul se intinde pe toata suprafata abdominala, grasimea este stocata in partea din dreapta sus. Daca ficatul este inflamat sau bolnav, veti simti imediat acest lucru.
2. Pielea si ochii galbeni (icter). Atunci cand corpul descompune vechile celule ale sangelui, se produce bilirubina. Un ficat sanatos nu va fi afectat de secretia de bilirubina, insa, un ficat bolnav va permite bilirubinei sa se instaleze in sange si de aici aspectul galbui al pielii, ochilor, urina de culoare inchisa si scaunul decolorat.
3. Dureri ale articulatiilor. Durerile de articulatii, greturile, varsaturile, starea de oboseala continua, pierderea apetitului, toate aceste simptome sunt corelate cu un ficat bolnav – mai exact hepatita autoimuna. Hepatita autoimuna este o afectiune medicala din cauza careia sistemul imunitar incepe sa atace celulele si tesuturile sanatoase ale ficatului. Este mai frecventa la femei decat la barbati.
4. Petele de pe piele. Intrucat ficatul nu reuseste sa curete cum trebuie sangele, pot aparea cheaguri la suprafata pielii. Aceste pete seamana cu un paianjen si se regasesc in special pe piept si trunchi.
5. Stare de confuzie. Bolile de ficat conduc la acumularea in exces a cuprului in sange si creier cauzand astfel o stare de confuzie foarte similara celei provocata de Alzheimer. Confuzia apare cand boala ficatului este deja intr-o stare avansata.
6. Atrofierea muschilor. Abdomenul umflat sau gleznele umflate pentru un corp cu brate si picioare slabe pot fi cauzate de un dezechilibru al lichidelor, provocat de o boala a ficatului. Aceeasi atrofiere a muschilor poate aparea si in zona obrajilor si tamplelor, insa, si acest simptom apare cand deja ficatul se afla intr-un stadiu avansat al bolii.