Sari la conținut

Șase semne la nivelul unghiilor care pot indica probleme grave de sănătate

unghii
sursa foto arhiva doctorul zilei
Ce spun unghiile despre sanatatea organismului

Corpul uman este un sistem extrem de complex. Dacă există o problemă sau o deteriorare a unei zone, aceasta poate avea un impact de durată și extins.

Prin urmare, uneori, simptomele problemelor medicale pot apărea în cele mai puțin probabile locuri.

Unghiile sunt un astfel de loc, organismele de sănătate avertizând că acestea pot dezvălui o serie întreagă de probleme de sănătate, unele mai grave decât altele.

Având în vedere acest lucru, trei experți au vorbit în exclusivitate pentru Express.co.uk despre unele modificări ale unghiilor tale care ar putea semnala o problemă serioasă.

Între ei, au dezvăluit șase semne de avertizare specifice la care trebuie să fiți atenți.

Liniile lui Beau

Liniile lui Beau sunt crestături sau adâncituri orizontale pe una sau mai multe dintre unghiile de la mâini sau de la picioare.

Dr. Anita Takwale, dermatolog consultant și specialist în afecțiuni ale unghiilor la Stratum Clinics, a avertizat: „Crestăturile pot apărea atunci când creșterea la nivelul zonei de sub cuticulă este întreruptă de o rană sau de o boală severă”.

Aceste boli includ:

  • COVID-19
  • Atac de cord
  • Febră mare
  • Rujeolă
  • Oreion
  • Pneumonie
  • Infecții streptococice.

Unghiile lui Terry

În cazul unghiilor lui Terry, majoritatea unghiei pare albă, dar va exista o bandă roz-roșie în partea superioară.

Dr. Takwale a declarat: „Adesea, unghiile lui Terry pot reprezenta afecțiuni cronice, cum ar fi insuficiența hepatică sau diabetul.

„Uneori, este un semn de îmbătrânire. Dacă aveți unghiile lui Terry, consultați un furnizor de servicii medicale pentru evaluare și tratament.”

Crestături pe unghii

Crestăturile care merg de-a lungul unghiei, mai degrabă decât de-a lungul acesteia, cum este cazul unghiilor lui Beau, s-ar putea datora unor traume provocate la nivelul pliurilor unghiilor.

„Celelalte cauze, dacă sunt asociate cu modificări ale pielii, fie de-a lungul pulpei degetelor, fie pe restul pielii, ar putea fi secundare unor tulburări inflamatorii precum eczema sau psoriazisul sau infecții precum paronichia, care pot produce creste transversale”, a declarat Dr. Takwale.

„Evitați traumele repetitive prin schimbări de comportament sau prin lipirea unghiilor. Solicitați un aviz dacă există modificări în altă parte pe piele”.

Pete albe pe unghii

Potrivit doctorului Takwale, petele albe – numite în mod obișnuit leuconichii – pot fi inofensive dacă pe unghii apar doar ocazional.

Ea a continuat: „Ele nu semnifică deficiențe nutriționale semnificative. Dacă sunt pe mai multe unghii, ele s-ar putea datora manichiurii excesive, purtării unghiilor artificiale sau altor tratamente pentru unghii.

„Medicamentele ocazionale pot provoca pete albe ca efect secundar sau pot face parte din alte semne și simptome asociate cu probleme medicale subiacente.

„Dacă sunt legate de cauze externe, petele albe vor dispărea odată cu creșterea unghiei. Cel mai bine este să evitați factorii externi și, dacă există alte semne și simptome, solicitați opinia unui expert.”

Unghii fragile

Unghiile casante sunt adesea asociate cu îmbătrânirea, unghiile devenind mai fragile pe măsură ce îmbătrânim.

Doctorul Paul Ettlinger, medic de familie la The London General Practice, a declarat „Cu toate acestea, pot exista o serie de alte motive pentru care unghiile noastre devin mai fragile și se rup mai ușor.

„Printre acestea se numără deficiențele nutriționale, cum ar fi deficiența de fier, deficiența de vitamina B și o alimentație generală deficitară.

„Tulburările de alimentație, cum ar fi bulimia și anorexia, pot provoca, de asemenea, ca unghiile noastre să devină fragile.

„Unghiile fragile pot fi, de asemenea, un simptom comun pentru cei care suferă de afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Raynaud, deoarece aceștia nu vor primi suficient flux sanguin la nivelul degetelor, astfel încât unghiile lor pot avea de suferit.

„Poate fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni inflamatorii subiacente, cum ar fi psoriazisul autoimun sau lichenul plan.

„Cei cu tulburări tiroidiene, în special o tiroidă hipoactivă, pot observa, de asemenea, că unghiile lor se schimbă și devin fragile.”

Unghii galbene, fragile

Farmacistul de la Chemist Click, Abbas Kanani, a adăugat: „Unghiile fragile gălbui pot fi un semn al diabetului subiacent.

„Poate fi un semn al unei infecții a unghiilor numită onicomicoză, pe care persoanele cu diabet sunt mai predispuse să o aibă. Aceasta este cauzată de descompunerea zahărului care afectează colagenul din unghii.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel