Sari la conținut

Șase semne de avertizare ale cancerului pancreatic care pot apărea cu „luni” înainte de diagnostic

semn pancreatita
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nu ignora semnele care anunta un pancreas bolnav

A fi capabil de a detecta cancerul devreme poate însemna diferența dintre viață și moarte, dar simptomele pot trece adesea neobservat. În mod îngrijorător, cancerul pancreatic nu provoacă de obicei semne în stadiile incipiente.

Între 80 și 90 la sută dintre pacienți sunt diagnosticați într-un stadiu tardiv, când cancerul lor este deja avansat.

„Deoarece apare atât de târziu, prognosticul pentru cancerul pancreatic este prost”, a spus Dr. Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy.

În ciuda acestor statistici sumbre, există câteva simptome care ar putea ajuta la detectare precoce a cancerului.

Dr. Lee a spus: „Studiile arată că 25% dintre pacienți au simptome abdominale superioare în cele șase luni înainte de diagnosticarea cancerului pancreatic. Și încă 15% au simptome chiar înainte de asta.”

Șase semne de avertizare a cancerului pancreatic

Există șase semne de avertizare care pot apărea în „lunile” de dinainte de diagnosticare, inclusiv:

  • Durerile de crampe
  • Diaree
  • Constipație
  • Alte modificări ale mișcărilor intestinale
  • Balonare
  • Greaţă

Interesant este că durerile abdominale pot apărea „precoce” în boală, în funcție de localizarea exactă a tumorii canceroase, a explicat medicul.

Intensitatea durerii în cancerul pancreatic

Ea a adăugat: „Durerea poate radia din partea superioară a abdomenului în spate, de exemplu, dacă tumora apasă pe coloana vertebrală.

Cancerul pancreatic poate provoca, de asemenea, durere dacă apasă asupra altor organe sau nervi.

La o treime dintre pacienți, se spune că durerea este ușoară până la moderată, iar într-o altă treime durerea este severă.

Durerea poate fi intermitentă și este adesea agravată prin mâncare și băutură, în special alimente grase, și prin poziția de culcare, și ameliorată prin aplecarea în față.”

„Multe dintre aceste simptome sunt similare și sunt adesea confundate cu sindromul intestinului iritabil (IBS)”, a spus medicul.

Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice modificări noi și neobișnuite pentru a exclude orice problemă serioasă.

„Ar trebui să fiți vigilenți și să raportați medicului dumneavoastră de familie orice durere abdominală nouă, ușoară/moderată, dacă nu dispare în decurs de șapte zile”, a adăugat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel