Sari la conținut

Șase semne de alarmă ascunse ale cancerului ovarian pe care fiecare femeie trebuie să le cunoască – indiferent de vârstă

cancer ovarian
Sursă foto: Getty Images
Simptome cancer ovarian

Există șase semne de avertizare ascunse ale cancerului ovarian „ucigaș tăcut” pe care orice femeie trebuie să le cunoască – indiferent de vârstă.

Aproximativ 7.000 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an, boala fiind adesea etichetată drept „ucigaș tăcut”, deoarece semnele de avertizare apar de obicei atunci când a ajuns într-un stadiu avansat. În plus, 44% dintre medicii de familie cred în mod eronat că simptomele apar doar în stadiile avansate ale bolii, informează Target Ovarian Cancer.

Potrivit NHS, senzația de balonare și burta umflată sunt semne comune de avertizare ale cancerului ovarian. Dar există și o serie de alte semnale de alarmă care ar putea semnala boala devastatoare. Dr. Frankie Jackson-Spencer, un cercetător clinic în oncologie genito-urinară, a declarat: „Cancerul ovarian rămâne adesea nediagnosticat până când ajunge într-un stadiu avansat din cauza simptomelor sale care sunt vagi și se suprapun adesea cu afecțiuni comune/mai puțin grave.”

Abdomen balonat

Potrivit NHS, simptomele cancerului ovarian pot include balonare persistentă – nu balonare care apare și dispare. Umflarea poate fi cauzată de lichidul blocat – ascită – care căptușește peretele stomacului. În stadii avansate, balonarea poate fi atât de severă încât abdomenul devine umflat și, în unele cazuri, poate fi confundat cu un cucui de sarcină.

Senzația de sațietate rapidă

Același lichid care provoacă balonare poate duce la senzația de sațietate mai rapidă, ceea ce face dificilă terminarea meselor mici. Experții spun că acest lucru „vă poate face să vă simțiți greață, inconfortabil sau ca și cum ați fi deja plin” dacă afectează tractul gastrointestinal.

Pierderea apetitului

Pierderea apetitului poate fi cauzată de o tumoare de ascită, care vă poate face să nu vă fie foame. Acest lucru se datorează faptului că lichidul împinge împotriva altor organe din stomac. Experții recomandă să țineți un jurnal al simptomelor pentru a ține evidența oricăror simptome și dacă acestea se schimbă. Este important să vorbiți cu medicul dvs. de familie dacă prezentați aceste simptome.

Durere în abdomen

Durerea constantă în abdomen este un alt avertisment al cancerului ovarian, potrivit NHS. Durerea persistentă este similară cu crampele menstruale, ceea ce poate determina femeile să presupună că aceste probleme stomacale sunt normale.

Nevoia de a urina mai des

Nevoia de a urina mai des ar putea fi un simptom al cancerului ovarian. Atunci când o tumoare crește pe ovare, aceasta poate împinge vezica urinară, ducând la mai multe drumuri la toaletă. În plus, ascita din pelvis poate provoca, de asemenea, un impuls intern de a merge la toaletă. Presiunea vă poate bloca și ureterele, potrivit Cancer Research. Nevoia de a urina mai mult nu este un simptom foarte cunoscut, doar una din 100 de femei știind despre el, potrivit Target Ovarian Cancer.

Modificări ale obiceiurilor intestinale sau simptome

Unele modificări ale mișcărilor intestinale sau constipația sunt legate în mod obișnuit de IBS sau chiar de intoxicații alimentare. Cu toate acestea, în unele cazuri, acestea pot fi un semn al cancerului ovarian. Acest lucru se poate datora unei tumori care crește pe organele din apropiere, inclusiv pe intestin. Dacă aveți 50 de ani sau mai mult și prezentați simptome strâns legate de IBS, este recomandat să faceți un test.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel