Sari la conținut

Șase secrete ale oamenilor care nu au probleme cu inima, niciodată

alimente pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentele cu zahăr, periculoase pentru inima

Bolile de inimă continuă să fie principala cauză de mortalitate din România, dar acestea pot fi prevenite în proporție de până 80% prin controlul medical periodic, opinează dr. Dan Gaiță, președintele Forumului de Prevenție.

Specialistul precizează că „trebuie să mâncăm echilibrat (dar mai puțin…), să facem zilnic mișcare (dar conform stării noastre de sănătate), să nu fumăm (nici măcar pasiv) și să ne oferim timp suficient de odihnă”.

Ce mâncăm ca să avem o inimă sănătoasă

Cei mai importanți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, și boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Dintre aceștia, unii factori sunt nemodificabili (precum vârsta şi ereditatea), însă majoritatea pot fi modificați şi ținuți sub control prin activitatea fizică zilnică, menținerea unei greutăți normale sau adoptarea unei alimentații sănătoase prin:

  1. înlocuirea aportului de grăsimi animale saturate cu grăsimi mono sau polinesaturate;
  2. limitarea consumului de alimente care au un conținut sărac în nutrienţi și număr crescut de calorii;
  3. consumul de alimente cu conținut ridicat de fibre și nutrienţi (legume si fructe);
  4. controlul optim al tensiunii arteriale, glicemiei și colesterolemiei (LDL–colesterol, HDL– colesterol si trigliceride);
  5. renunțarea la fumat;
  6. efectuarea de controale medicale regulate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel