Șase nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă și alimentele pe care să le eviți

Nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă. Potrivit National Institute on Aging, alimentația sănătoasă este o „piatră de temelie” a îmbătrânirii sănătoase. Cu toate acestea, nu este vorba doar de a evita alimentele cu prea mult zahăr sau grăsimi.

Noile cercetări sugerează că evitarea anumitor nutrienți, dar și asigurarea faptului că primiți suficient din alții, ar putea schimba de fapt cât de repede vă îmbătrânește corpul.

Studiul, care urmează să fie publicat în septembrie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging, a fost realizat de o echipă internațională de 13 cercetători care au urmărit 3.969 de femei în postmenopauză cu o vârstă medie de 63 de ani.

Cercetătorii s-au referit la „ceasul epigenetic” al participanților, o abordare care combină genele cu markeri ale stilului de viață, cum ar fi valorile zahărului din sânge și ale colesterolului, nivelul de educație, consumul de alcool și alți factori.

Scopul cercetătorilor a fost să determine dacă „vârsta biologică” a participanților la studiu era mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.

Căutând informații despre dietele participanților, cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice anumiți nutrienți asociați cu îmbătrânirea accelerată și au identificat, de asemenea, șase nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă:

Cei șase nutrienți care te îmbătrânesc înainte de vreme

1. Zahărul adăugat, despre care cercetătorii au observat că poate promova stresul oxidativ și inflamația, ducând la îmbătrânirea celulară mai rapidă.

2. Acid gondoic, un acid gras mononesaturat cu lanț lung care se găsește în multe uleiuri vegetale, cum ar fi jojoba, și este asociat cu un risc mai mare de mortalitate cardiovasculară.

3. Acidul behenic, un „acid gras saturat cu catenă foarte lungă”, pe care cercetătorii l-au asociat cu un nivel mai ridicat de colesterol. Poate fi găsit în alimente precum:

  • nucile de macadamia,
  • tamarindul,
  • socul negru.

4. Acid arahidonic, un acid gras polinesaturat omega-6 care poate crește inflamația. Se găsește de obicei în produsele de:

  • pasăre,
  • carne, pește,
  • fructe de mare,
  • ouă.

5. Vitamina A, un exces al căruia cercetătorii spun că poate duce la toxicitate hepatică, iar National Institutes of Health Office of Dietary Supplements sugerează că poate provoca probleme de sănătate și poate duce la comă sau deces.

6. Cenușa, despre care autorii studiului o clarifică „reprezintă conținutul de minerale anorganice și, prin urmare, în mare parte conținutul de sodiu al alimentelor”. Prea mult din aceasta poate duce la hipertensiune arterială.

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

6 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

6 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

7 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

7 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

7 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

8 ore ago

Citeste si: