Șase nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă și alimentele pe care să le eviți

Nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă. Potrivit National Institute on Aging, alimentația sănătoasă este o „piatră de temelie” a îmbătrânirii sănătoase. Cu toate acestea, nu este vorba doar de a evita alimentele cu prea mult zahăr sau grăsimi.

Noile cercetări sugerează că evitarea anumitor nutrienți, dar și asigurarea faptului că primiți suficient din alții, ar putea schimba de fapt cât de repede vă îmbătrânește corpul.

Studiul, care urmează să fie publicat în septembrie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging, a fost realizat de o echipă internațională de 13 cercetători care au urmărit 3.969 de femei în postmenopauză cu o vârstă medie de 63 de ani.

Cercetătorii s-au referit la „ceasul epigenetic” al participanților, o abordare care combină genele cu markeri ale stilului de viață, cum ar fi valorile zahărului din sânge și ale colesterolului, nivelul de educație, consumul de alcool și alți factori.

Scopul cercetătorilor a fost să determine dacă „vârsta biologică” a participanților la studiu era mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.

Căutând informații despre dietele participanților, cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice anumiți nutrienți asociați cu îmbătrânirea accelerată și au identificat, de asemenea, șase nutrienți asociați cu o îmbătrânire mai rapidă:

Cei șase nutrienți care te îmbătrânesc înainte de vreme

1. Zahărul adăugat, despre care cercetătorii au observat că poate promova stresul oxidativ și inflamația, ducând la îmbătrânirea celulară mai rapidă.

2. Acid gondoic, un acid gras mononesaturat cu lanț lung care se găsește în multe uleiuri vegetale, cum ar fi jojoba, și este asociat cu un risc mai mare de mortalitate cardiovasculară.

3. Acidul behenic, un „acid gras saturat cu catenă foarte lungă”, pe care cercetătorii l-au asociat cu un nivel mai ridicat de colesterol. Poate fi găsit în alimente precum:

  • nucile de macadamia,
  • tamarindul,
  • socul negru.

4. Acid arahidonic, un acid gras polinesaturat omega-6 care poate crește inflamația. Se găsește de obicei în produsele de:

  • pasăre,
  • carne, pește,
  • fructe de mare,
  • ouă.

5. Vitamina A, un exces al căruia cercetătorii spun că poate duce la toxicitate hepatică, iar National Institutes of Health Office of Dietary Supplements sugerează că poate provoca probleme de sănătate și poate duce la comă sau deces.

6. Cenușa, despre care autorii studiului o clarifică „reprezintă conținutul de minerale anorganice și, prin urmare, în mare parte conținutul de sodiu al alimentelor”. Prea mult din aceasta poate duce la hipertensiune arterială.

Recent Posts

Ce sunt chimicalele toxice „pentru totdeauna” și cum afectează sănătatea

Chimicalele toxice pentru totdeauna (PFAS) sunt prezente în nenumărate articole de zi cu zi, de…

1 minut ago

Iarba minune pe care românii o consideră buruiană. Cercetător român: „Călcăm pe buruiana care tratează cancerul şi nu o ştim”

Buruiana-minune anti-cancer. Pentru majoritatea românilor, iarba grasa este doar o buruiană bună de stârpit sau, în…

31 de minute ago

Horoscop 22-28 septembrie. Alina Bădic vine cu vești despre această perioadă portal post-eclipsă: „Reglați acele tensiuni care par a nu se debloca natural!”

Horoscop 22-28 septembrie. Alina Bădic vine cu vești despre aceastp perioadă portal post-eclipsă: „Reglați acele…

3 ore ago

Sfaturi de aur pentru seniori. Cum pot să-ți planifici mai bine pensia, pentru o viață fără griji

Sfaturi de aur pentru seniori. Deși poate părea un moment de răscruce, pensionarea vine oricum,…

3 ore ago

Citeste si: