Sari la conținut

Șase ingrediente ale unei relaţii fericite

Majoritatea ne dorim sã avem relaţii de cuplu sãnãtoase, durabile şi care sã ne furnizeze energie pozitivã. Dar ştim oare ce presupune menţinerea relaţiei pe termen lung? Pentru ca cei doi sã se simtã acceptaţi şi apreciaţi este nevoie ca în fiecare zi aceştia sã facã mici paşi pentru a întreţine cuplul.

Iubirea pentru celãlalt se construieşte în fiecare zi puţin câte puţin şi nu este nevoie de o vacanţã exoticã pentru a menţine focul aprins. Delia Bebi, psiholog și psihoterapeut, a explicat, pentru Doctorul Zilei ce secrete vor avea puterea de a transforma o relaţie conflictualã într-una mult mai constructivã:

  1. Acceptã-l pe celãlalt aşa cum este, în mãsura în care nu te afecteazã major comportamentele sale. A trãi cu iluzia cã îl vei schimba dupã cum îţi doreşti te va duce exclusiv la dezamãgire, fiindcã oamenii se schimbã doar dacã vor, nu prin prisma presiunilor exterioare. În plus, presiunile şi condiţionãrile pe care i le poţi impune îl pot frustra, iar tu vei obţine contrariul. Asigurã-te doar cã alegi un partener cu ale cãrui defecte poţi trãi, deoarece cu oricine ai intra în relaţie va avea şi comportamente cu care nu vei fi 100% compatibilã.
  2. Transmite-i mici aprecieri în fiecare zi. Evitã critica şi dacã ai anumite nemulţumiri exprimã-le prin a te referi la cum te-ai simţit tu în raport cu comportamentul celuilalt. Reproşurile sau învinuirile nu fac decât sã distanţeze un cuplu şi îi fac pe cei doi sã nu se mai simtã în largul lor în prezenţa celuilalt. Principiul de bazã este sã descrii cum te-ai simţit tu când ai vãzut sau ai auzit cã partenerul a fãcut sau a zis un lucru deranjant. Prin acest mod celãlalt va înţelege cum ai vãzut tu lucrurile, prin propria perspectivã.
  3. Priveşte conflictele ca pe situaţii din care poţi învãţa încã ceva despre nevoile celuilalt. Evitã abordarea în care într-o discuţie încercaţi sã vã impuneţi punctul de vedere sau sã câştigaţi un argument. Chiar şi o simplã schimbare de perspectivã poate îmbunãtãţi lucrurile.
  4. Asumã întotdeauna cã şi partenerul are dreptate în felul lui şi are dreptul sã îşi exprime nemulţumirea. Într-o situaţie de conflict meritã sã încerci sã priveşti si din punctul de vedere al celuilalt, fiindcã fiecare a resimţit situaţia în felul sãu şi important este sã gãsiţi o situaţie de compromis. Rezolvã momentul, nu problema. Când problema reapare negociaţi ce poate fiecare sã lase de la el pentru a nu se mai ajunge la tensiuni.
  5. Acordã-I celuilalt prezumţia de nevinovãţie. Adicã porneşte de la premisa cã ambii puteţi greşi, fiindcã nici unul din relaţie nu este perfect. Gândeşte-te cã în spatele unei situaţii existã o intenţie pozitivã. Chiar şi în conflict intenţia este de a se rezolva problema, doar ca de multe ori oamenii comunicã prin a-l acuza pe celãlalt. Cu certitudine, fiecare aveţi diverse reacţii care pot fi inconfortabile pentru partener într-un anumit moment.
  6. Încearcã sã priveşti relaţia prin ochelari roz. Adicã sã dopţi o perspectivã pozitivã şi sã crezi cu tãrie cã puteţi trece împreunã prin situaţii dificile, ceea ce va ajuta la consolidarea relaţiei şi mai mult. Cuplurile fericite nu sunt lipsite de conflicte şi au şi ele tensiunile lor. Diferenţa este ca partenerii aleg sã uite ceea ce a fost negativ şi sã se concentreze pe ce face partenerul bine, astfel încât sã nu acumuleze frustrãri.

Nu este simplu ca cineva sã înceapã sã facã lucrurile diferit în relaţie pentru a o îmbunãtãţi, fiindcã noi, oamenii, suntem fiinţe ale rutinei şi obiceiurilor şi ceea ce s-a consolidat de-a lungul timpului necesitã mult efort pentru schimbare. De multe ori e necesar sã te dezvolţi tu personal înainte ca sã poţi aduce energie pozitivã în relaţie. Schimbarea se face cu efort şi aminteşte-ţi ca pânã la urmã tu eşti cea mai bunã investiţie a ta. De aceea, nu ezita sã apelezi la un specialist în sãnãtatea mintalã când simţi cã ai nevoie de un ajutor exterior, care sã te poatã motiva.

Cabinet Psihologic “Delia Bebi”, psiholog si psihoterapeut

0729 743 734

www.psiholog-clinica.ro

 [email protected] 

https://www.facebook.com/psiholog.delia.bebi/

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel