Din cuprinsul articolului
Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar principalul său rol este de ne proteja de factorii de mediu dăunătorii. Însă, ca să poate să-și îndeplinească funcția are nevoie, la rândul său, să fie protejată.
Pielea reflectă starea noastră generală de sănătate și pentru a o îngriji corespunzător este necesar să cunoaștem și să înțelegem principalii factori care pot influența sănătatea cutanată.
Există numeroși factori – atât interni, cât și externi – care afectează starea pielii și influențează modul în care aceasta arată și se simte.
Moștenirea genetică joacă un rol semnificativ în determinarea tipului de piele și a predispoziției la anumite afecțiuni, cum ar fi acneea, eczema, cuperoza și psoriazisul.
Acneea este o afecțiune inflamatorie cu care se confruntă cei mai mulți oameni și se manifestă prin apariția unor comedoane (puncte negre și albe), papule, pustule, noduli și chisturi.
Eczema este de mai multe tipuri și printre simptomele caracteristice se numără eritemul (roșeața), edemul (pielea umflată) și pruritul (mâncărimea severă).
Ce este cuperoza? Este primul stadiu al rozaceei, o afecțiune cronică, ce se manifestă, în primul rând, la nivelul feței. De obicei, se declanșează după vârsta de 30 de ani, primele simptome fiind înroșirea bărbiei, obrajilor, nasului și frunții.
Psoriazisul se caracterizează prin apariția unor pete roșii, solzoase, care pot provoca mâncărimi și dureri.
Genetica poate influența, așadar, dacă o persoană va suferi de astfel de afecțiuni cutanate, la un moment dat în viață.
De asemenea, factorul genetic determină îmbătrânirea biologică a pielii.
Modificările hormonale pot influența starea pielii. De exemplu, adolescenții, femeile însărcinate și cele aflate la menopauză suferă schimbări hormonale, care pot cauza apariția acneei și a melasmei, pielea poate deveni uscată și ternă. De asemenea, hormonii joacă un rol important în procesul de îmbătrânire a pielii.
O rutină eficientă de îngrijire a pielii și o dietă sănătoasă pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal.
Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete poate cauza îmbătrânirea prematură a pielii și crește riscului de cancer de piele. Liniile fine, ridurile, petele pigmentare, precum și arsurile solare pot apărea ca urmare a expunerii fără protecție la soare.
Indiferent de anotimp, razele UV afectează negativ pielea. De aceea, este recomandată folosirea unei creme cu protecție solară cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30.
Poluarea din mediul înconjurător poate contribui la deteriorarea pielii. Expunerea la praf, poluanți și substanțe chimice poate înfunda porii și poate cauza iritații și erupții cutanate. Când pielea intră în contact cu factori iritanți și agenți alergeni pot apărea dermatita de contact, acneea și chiar petele pigmentare.
Cel mai bun mod de a contracara efectele mediului asupra pielii este printr-un regim corect de îngrijire a pielii.
Curățarea și demachierea pielii sunt esențiale, pentru a îndepărta impuritățile și, astfel, pielea să poată să „respire“.
Un alt factor care influențează sănătatea pielii este nutriția. Pielea are nevoie de alimente care conțin antioxidanți, pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. Fructele și legumele n-ar trebui să lipsească din dieta zilnică, pentru a menține sănătatea cutanată.
Pe de altă, prea multe dulciuri și alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați pot contribui la apariția acneei.
În timpul somnului, pielea se regenerează, ceea ce înseamnă că celulele se înlocuiesc. Regenerarea celulară ajută pielea să-și mențină luminozitatea și aspectul tânăr și sănătos, în special pentru că ajută la creșterea nivelului de colagen, proteina care îi oferă pielii rezistență și elasticitate.
Privarea de somn poate face ca organismul să producă niveluri ridicate de cortizol. Când nivelurile acestui hormon al stresului sunt ridicate, corpul și pielea sunt predispuse la inflamații.
Prin urmare, stilul de viață și rutina de îngrijire joacă un rol important în menținerea sănătății pielii și este important să luăm măsurile necesare pentru a o proteja de factorii dăunători.
Sursă foto: Freepik
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…