Sari la conținut

Șase boli pe care poți să le faci dacă nu dormi destul

Somnul ne ajuta sa ne relaxam, sa scapam de stresul trait de-a lungul zilei, sa ne incarcam bateriile, regenereaza creierul, imbunatateste memoria si repara tesuturile.

 Somnul insuficient sau lipsa de somn impiedica toate cele de mai sus. Daca nu dormim suficient intr-o noapte, a doua zi ne vom trezi obositi si irascibili. Lipsa de somn pe o perioada indelungata are efecte serioase asupra sanatatii. Daca nu va odihniti suficient, veti fi predispusi la a dezvolta afectiuni medicale serioase cum ar fi cancerul, diabet sau diverse boli ale inimii.
Mai jos, vom trece in revista 6 dintre cele mai des intalnite boli provocate de lipsa de somn.

 

 1. Alzheimer

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins in anul 2013 a aratat ca llipsa de somn cauzeaza boala Alzheimer si raspandirea rapida a acesteia. Studiul a fost facut pe 70 de adulti cu varsta cuprinsa intre 53 si 91 de ani. Rezultatul studiului a aratat ca cei care nu primeau suficient somn, aveau o cantitate mai mare de beta – amiloid in creier – factor declansator al bolii Alzheimer.

Lipsa de somn impiedica acea capacitate a creierului de a elimna „deseurile” acumulate de-a lungul zilei.

2. Diabet si obezitate

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Chicago a demonstrat ca lipsa de somn poate duce la obezitate si de aici la imbolnavirea de diabet. In plus, un nivel crescut al acizilor grasi in sange afecteaza metabolismul si capacitatea insulinei de a regla nivelul de zahar din sange.

Studiul a fost realizat pe 19 barbati. Rezultatul a aratat ca barbatii care nu dormeau suficient aveau un nivel crescut de acizi grasi in sange, cu aproximativ 15-30% fata de cei care dormeau in medie 8 ore pe noapte. Cercetatorii au mai demonstrat ca nivelul crescut de acizi grasi din sange duce la o rezistenta la insulina crescuta si in final la diabet.

3. Boli Cardiovasculare

Legatura directa dintre lipsa de somn si bolile cardiovasculare este cunoscuta de mai mult timp. In sprijinirea acestei corelatii, un studiu ce a fost realizat pe 657 de persoane timp de 14 ani, a demonstrat ca doua treimi dintre cei care au suferit de atacuri ale inimii sufereau si de afectiuni ale somnului. In plus, cei care nu dormeau suficient, erau de 2.6 ori mai predispusi la atac miocardic si de 1.5 ori la infarct.
4. Sinuciderea
Mai multe studii sustin legatura directa dintre lipsa de somn si tentativele de sinucidere, depresia si alte afectiuni mentale. Universitatea Standford a realizat un studiu timp de 10 ani pe 420 de participanti. 20 dintre acestia care aveau mari probleme cu somnul au sfarsit prin a se sinucide. Acelasi studiu sustine ca pe masura ce inaintam in varsta suntem mai susceptibili in a dezvolta probleme cu somnul si mai predispusi la stres si boli mentale.

5. Colita ulcerativa

Colita ulcerativa, o boala inflamatorie intocmai ca boala lui Crohn, poate fi rezultatul lipsei de somn sau a somnului in exces. Pentru a preveni aparitia acestor doua boli, este nevoie sa avem un timp optim de odihna.
Studiile arata ca atunci cand oamenii aleg sa doarma 6 ore pe noapte sau mai putin, sunt mai predispusi la colita ulcerativa. La fel se intampla si in cazul celor care dorm mai mult de 9 ore pe noapte. Pe langa odihna optima, colita ulcerativa mai este cauzata si de varsta, greutate, fumat si consumul excesiv de alcool.

6. Cancerul la prostata

Exista o conexiune directa intre lipsa de somn si cancerul la prostata. Un studiu ce a constat in analiza a 2 425 de barbati din Islanda cu varsta cuprinsa intre 67 si 96 de ani a demonstrat ca riscul imbolnavirii de cancer la prostata a crescut cu 60% in cazul celor care aveau probleme cu somnul. Acelasi studiu demonstreaza ca melatonina, hormonul care regleaza somnul, este strans legata de cancerul la prostata. Un nivel crescut al melatoninei in organism scade riscul producerii tumorii, iar un nivel scazut il creste. Se recomanda ca atunci cand mergeti la culcare sa nu aveti dispozitive aprinse pe langa voi sau lumina artificiala caci vor suprima melatonina din corp.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel