Sari la conținut

Șase alimente pe care nu trebuie să le consumi niciodată cu ceai

ceai
Sursa foto: onmanorama.com
Alimente pe care sa nu le combini cu ceai

Alimente de evitat cu ceai. Ceaiul, o băutură îndrăgită în întreaga lume, este adesea însoțit de o varietate de gustări și alimente care pot spori aroma și experiența unei căni bune de ceai. 

La polul opus, există și alimente care pot avea un efect dăunător, diminuând aroma ceaiului, modificându-i gustul sau chiar interferând cu absorbția compușilor săi benefici.

Înțelegerea alimentelor pe care să le eviți să le consumi cu ceai este crucială pentru a aprecia pe deplin această băutură. Fiind atenți la aceste combinații, pasionații de ceai se pot asigura că savurează fiecare înghițitură evitând în același timp orice ciocniri neplăcute de arome sau potențiale probleme de sănătate.

Iată 6 alimente care ar trebui întotdeauna evitate atunci când consumați ceai.

Nu combina aceste alimente cu consumul de ceai!

1. Citrice

În timp ce adăugarea unei felii de lămâie în ceai poate fi benefică, consumul de cantități mari de citrice alături de ceai poate duce la probleme digestive.

Aciditatea ridicată a citricelor poate provoca arsuri la stomac sau indigestie atunci când este combinată cu taninurile din ceai, care posedă și proprietăți astringente care pot irita tractul digestiv.

2. Alimente bogate în fier

Alimente precum spanacul, carnea roșie și leguminoasele sunt bogate în fier, care este esențial pentru organism. Cu toate acestea, ceaiul conține compuși cunoscuți sub numele de taninuri și oxalați, care pot inhiba absorbția fierului nonhem (tipul de fier găsit în alimentele și suplimentele pe bază de plante).

Pentru a maximiza absorbția fierului, cel mai bine este să consumați alimente bogate în fier separat de ceai.

3. Alimente picante

Asocierea alimentelor picante cu ceai poate exacerba disconfortul gastrointestinal. Taninurile din ceai pot irita mucoasa stomacului, iar atunci când sunt combinate cu capsaicina din alimentele picante, aceasta poate duce la creșterea acidității stomacului, indigestie și arsuri la stomac.

4. Alimente bogate în calciu

Alimente precum anumite legume cu frunze verzi (de exemplu, varza verdeață, gulița) și produsele fortificate pot interfera, de asemenea, cu absorbția catechinelor.

Calciul se leagă de acești antioxidanți, reducându-le eficacitatea și beneficiile generale pentru sănătate ale ceaiului.

5. Alimente procesate și zaharoase

Alimentele bogate în zaharuri procesate și aditivi artificiali pot diminua beneficiile pentru sănătate ale ceaiului. Încărcarea glicemică ridicată a acestor alimente poate contracara efectele stabilizatoare ale ceaiului asupra nivelului de zahăr din sânge.

În plus, consumul excesiv de zahăr poate duce la un risc crescut de sindrom metabolic și obezitate, ceea ce contracarează beneficiile consumului de ceai.

6. Alimente reci

Este important să nu combinați alimentele reci cu ceaiul fierbinte, deoarece temperaturile contrastante pot interfera cu digestia. Consumul de alimente la diferite temperaturi simultan poate perturba sistemul digestiv și poate provoca greață.

Pentru a preveni acest lucru, așteptați cel puțin 30 de minute după ce ați băut ceai cald înainte de a consuma ceva rece.

Diferite tipuri de ceaiuri și interacțiunea lor cu alimentele

Consumul regulat de alimente incompatibile cu ceai ar putea să nu aibă consecințe grave. Dar poate duce la o absorbție redusă a beneficiilor pentru sănătate ale ceaiului, cum ar fi antioxidanții și fierul (din legume), precum și disconfortul digestiv, cum ar fi balonarea sau arsurile la stomac, în special în cazul alimentelor picante sau acide combinate cu lactate.

Ceaiul negru este bogat în taninuri, care pot interfera cu absorbția fierului și pot cauza probleme digestive dacă este consumat cu alimente bogate în fier sau foarte acide. Se asortează bine cu alimente și produse lactate ușor aromate, deși acestea din urmă își pot reduce beneficiile antioxidante.

Ceaiul verde are un gust ușor amar și conține o cantitate moderată de taninuri. Se asortează bine cu alimente ușoare, proaspete, cum ar fi salate și pește. Evitați asocierea acestuia cu produse lactate pentru a-și păstra conținutul ridicat de antioxidanți.

Ceaiurile din plante sunt, în general, fără cofeină și variază foarte mult în profiluri de arome și proprietăți. Sunt mai flexibili în combinarea alimentelor, dar cel mai bine este să evitați alimentele cu aromă puternică, care pot depăși gustul delicat al ceaiurilor din plante.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel