Din cuprinsul articolului
Cercetătorii sugerează fortificarea sărurilor de masă cu acid folic ca o nouă strategie alimentară pentru a proteja împotriva defectelor congenitale.
Deși rolul acidului folic în prevenirea malformațiilor congenitale care pun viața în pericol, cum ar fi spina bifida și anencefalia, a fost recunoscut pe scară largă, estimările arată că aproximativ 260.000 de nașteri în întreaga lume (aproximativ 20 la fiecare 10.000 de nașteri) sunt încă afectate de spina bifida și anencefalie.
Iar asta duce la un număr semnificativ de nașteri moarte, întreruperi elective de sarcină și decese pentru sugari și copii.
Conform recomandărilor OMS, din momentul în care o femeie începe să încerce să conceapă până la 12 săptămâni de gestație, trebuie să ia 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi.
Pentru a se asigura că femeile primesc acid folic adecvat prin dietă, Adunarea Mondială a Sănătății a aprobat o rezoluție care pledează pentru fortificarea cu acid folic în alimente în mai 2023.
În timp ce aproximativ 65 de țări, au încorporat acidul folic prin fortificarea obligatorie a cerealelor de bază, mai mult de 100 de țări încă nu l-au implementat din cauza capacității limitate sau a lipsei de voință politică.
Într-un studiu recent publicat în JAMA Network Open, cercetătorii sugerează o soluție simplă și mai ieftină la problema prin utilizarea sării de masă fortificate.
„Am dovedit că acidul folic poate ajunge în sânge prin sare. Sperăm că țările care nu au implementat deja programe de fortificare pot acum să se uite la infrastructurile lor și să-și dea seama că fortificarea cu sare este ieftină și este foarte ușor să fie adăugată cantitatea de acid folic necesară pentru a salva vieți. S-ar putea să îngălbenească puțin sarea, dar participanții nu s-au deranjat și știm că funcționează. Ceea ce avem nevoie acum este acțiune”, a spus Jogi Pattisapu, autorul principal al studiului.
În timpul studiului efectuat în 2022, cercetătorii de la Rollins School of Public Health de la Universitatea Emory și din mai multe instituții din India au monitorizat 83 de femei neînsărcinate recrutate din patru sate diferite din sudul Indiei.
Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 45 de ani și consumau sare fortificată cu acid folic, ca parte a dietei lor obișnuite, timp de patru luni.
Rezultatele au arătat că „utilizarea sării iodate fortificate cu acid folic a fost asociată cu concentrații serice crescute de acid folic la femeile de vârstă reproductivă”, ceea ce a fost necesar pentru prevenirea spinei bifide și a anencefaliei.
Echipa a observat că a existat o îmbunătățire de 3,7 ori după perioada de studiu.
„Știm acum că fortificarea sării iodate cu acid folic poate preveni deficiența de folat care cauzează spina bifida. Etapa este acum pregătită pentru o accelerare rapidă a prevenirii acestor malformații congenitale în multe țări”, a declarat Godfrey Oakley Jr, directorul Centrului pentru Prevenirea Spina Bifida la Rollins.
Cercetătorii speră că utilizarea sării fortificate cu acid folic ar putea preveni până la 50% din cazurile globale de spina bifida. Cu toate acestea, ei au clarificat că studiul lor nu susține în niciun fel un aport crescut de sare. În schimb, ei sugerează adăugarea cantității necesare de acid folic la sarea de masă pe care oamenii o consumă deja.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…