Sarcina și sănătatea orală. Complicații stomatologice în timpul sarcinii

Orice femeie care dorește să devină mamă, pe lângă analizele recomandate, de obicei, în cazul unei sarcini, trebuie să aibă în vedere că sănătatea sa orală este la fel de importantă în această perioadă

Carmen Anghel

Despre ce trebuie să facă şi ce nu trebuie să facă o viitoare mămică, ne-a vorbit doctor Claudia Mladinescu, medic stomatologie generală.
„Viitoarele mămici trebuie să aibe foarte mare grijă de sănătatea dinţilor şi a gingiilor pe toată durata sarcinii. Din cauza modificărilor hormonale
generale, organismul are un risc semnificativ mai crescut de apariţie a unor complicaţii infecţioase. Pe durata sarcinii femeile se pot confrunta cu gingivite sau cu boli stomatologice mai grave, boli care se pot răsfrânge și asupra fătului, nu afectează doar mama”.
Cum acționăm în timpul sarcinii?
Orice femeie responsabilă îşi va anunţa medicul stomatolog de faptul că este însărcinată. În această perioadă, problemele de natură stomatologică vor fi abordate altfel. „Ca o măsură de precauţie, tratamentele stomatologice ar trebui evitate, pe cât posibil, în primul trimestru şi în prima jumătate al celui de-al doilea trimestru de sarcină. O perioadă importantă şi critică în dezvoltarea fătului. Se va evita orice ar putea avea un potenţial efect periculos, toxic sau nociv (în orice fel) asupra produsului de concepţie.” Sunt cazuri în care nu pot fi evitate anumite acţiuni. „Dacă situația o impune, tratamentul stomatologic de rutină (fără administrarea anestezicelor, antibioticelor) poate fi realizat după trimestrul doi de sarcină. Intervenţiile stomatologice trebuie amânate până după sarcină, din cauză că acestea necesită administrarea unor sedative sau medicamente care pot trece şi în circulaţia fetală, şi care pot avea efecte nedorite asupra fătului”, ne avertizează stomatologul.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. „Medicul stomatolog ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care îl ia femeia în perioada sarcinii, precum şi dozele şi durata administrării, inclusiv dacă este vorba doar de vitamine sau suplimente naturale, prescrise de medicul specialist, şi evoluţia sarcinii. Uneori, pe baza acestor informaţii medicul stomatolog va trebui să modifice tratamentul recomandat pacientei.
Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, pot altera definitiv dezvoltarea dinților copilului, și din acest motiv ele nu ar trebui administrate în sarcină”.
Radiografiile pot genera malformații
Multe viitoare mămici ştiu că nu trebuie să facă radiografii. Sunt şi persoane care nu înţeleg de ce trebuie evitate. „Radiografiile pot avea importante efecte teratogene și pot induce apariția mutațiilor și a malformațiilor congenitale. Dacă realizarea lor este esenţială, în cazurile urgenţelor stomatologice, pacienta trebuie să îi comunice medicului că este însărcinată, iar acesta va trebui să încerce să reducă, pe cât posibil, expunerea fătului la radiaţii”, spune dr. Claudia Mladinescu.
Grețurile matinale și periajul dentar
În cazul în care greţurile matinale intervin în timpul periajului zilnic, se
recomandă schimbarea pastei de dinţi cu una fără arome, fără miros. Medicul stomatolog este cel care poate recomanda o astfel de pastă de dinţi. În cazul vărsăturilor matinale este important să nu vă periați dinții timp de cel puțin o oră după episodul respectiv.
Substanţele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalț de pe suprafaţa
dinţilor, iar periajul îl va deteriora. Se poate clăti gura cu apă sau cu apă de gură fără alcool, care conţine fluor. Se recomandă şi clătirea zilnică a gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu sau apă de gură, după fiecare periaj sau ori de câte ori femeia simte un gust ciudat în gură sau după fiecare episod de vărsătură.

Complicații stomatologice în timpul sarcinii
Pe lângă bucuriile induse de sarcina şi de existenţa bebeluşului, această perioadă poate fi şi destul de frustrantă, mai ales dacă mama are deja probleme de sănătate şi probleme de natură stomatologică. „Femeile însărcinate sunt susceptibile infecţiilor dentare, iar tratamentul lor nu poate fi întotdeauna cel clasic sau cel mai eficient. Ca urmare, bolile au evoluţie trenantă şi adesea se pot complica uşor. Există o gamă variată de probleme la care femeile însărcinate sunt susceptibile, printre care tumori dentare de sarcină, gingivită de sarcină, boală periodontală.”
Urgenţele stomatologice de tipul cariilor dentare sau fracturarea unui dinte nu se recomandă a fi rezolvate în timpul sarcinii. Cel mai probabil, tratamentul lor va fi temporizat până când se va permite administrarea unor medicamente care să nu afecteze fătul.

Dieta pentru dinți sănătoși ajută dezvoltării armonioase a bebelușului

Tot ce consumă femeia poate influenţa şi organismul în dezvoltare al fătului. De aceea, specialiştii recomandă următoarele:
1. Evitarea gustărilor dulci: poftele în sarcină sunt foarte frecvent orientate spre alimente cât mai dulci. Pot apărea carii, iar mai multe studii au arătat că unele bacterii răspunzătoare de degradarea smalţului şi apariţia problemelor stomatologice pot trece, cu uşurinţă, de la mamă, la făt.
2. Adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate: mugurii dentari apar încă din luna a treia de sarcină şi din acest motiv specialiştii recomandă ca dieta mamei să fie foarte bogată în lactate (lapte proaspăt, brânză, iaurt), astfel încât organismul să nu aibe un deficit de calciu. Un plus de calciu va stimula dezvoltarea armonioasă a dinţilor, a gingiilor şi a oaselor fătului.
Sănătatea danturii poate afecta nașterea și nou-născutul
Cercetările au evidenţiat o legătură între afecţiunile gingiilor la femeile însărcinate şi naşterea prematură. „Bebeluşii care se nasc prematur riscă
o gamă de probleme de sănătate, precum paralizia cerebrală şi probleme de vedere şi de auz – ne dă un alt avertisment stomatologul.
Tot mai multe studii indică o posibilă corelație între parodontopatii și nașterea prematură sau nașterea unui copil sub greutatea normală. Femeile însărcinate care au parodontopatii sunt mai expuse riscului de a naşte prematur sau de a aduce pe lume un copil cu greutatea sub cea normală. Urmează alte studii care să demonstreze modul în care parodontopatia poate afecta o naștere. Se pare că această afecțiune poate crește nivelul fluidelor biologice, provocând travaliul prematur. Datele existente sugerează şi faptul că parodontopatiile agravate în timpul sarcinii constituie un factor de risc pentru naşterea prematură”.

Proceduri stomatologice de evitat
Pentru ca să nu existe pericole sau factori de risc pentru dezvoltarea anormală a bebelușului, mămicile ar trebui să evite anumite intervenții stomatologice, cum ar fi:
> Albirea dinților sau alte proceduri cu caracter cosmetic;
> Intervenții pe canal sau alte proceduri dentare extensive;
> Radiografii stomatologice;
> Orice intervenție care necesită o perioadă îndelungată de stat pe scaun
(favorizează apariția embolilor venoși).

Recent Posts

TOP 5 vitamine esenţiale recomandate pentru o inimă sănătoasă

Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…

6 minute ago

Avertismentul specialiștilor: România lovită de tsunami. De ce este țara noastră vulnerabilă?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…

26 de minute ago

Camelia Pătrășcanu: tranzitul lui Mercur în Săgetor aduce un succes colosal acestor trei nativi! Le pune Dumnezeu mâna-n cap

Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…

46 de minute ago

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

o oră ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

o oră ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

2 ore ago

Citeste si: