Sari la conținut

Sarcina, o perioadă propice varicelor: protejează-ți sănătatea și aspectul picioarelor!

însărcinate

Ești însărcinată și temperaturile caniculare te pun la încercare? Pe lângă greutatea sarcinii ești nevoită să suporți și senzația de picioare grele, umflate și dureroase? Ce-ai zice dacă toate acestea ar deveni doar o amintire? Acum ai la dispoziție soluții pe care te poți baza pentru a duce sarcina la bun sfârșit pe picioare frumoase și sănătoase, în ciuda provocărilor din timpul verii.

Ești însărcinată și temperaturile caniculare te pun la încercare? Pe lângă greutatea sarcinii ești nevoită să suporți și senzația de picioare grele, umflate și dureroase? Ce-ai zice dacă toate acestea ar deveni doar o amintire? Acum ai la dispoziție soluții pe care te poți baza pentru a duce sarcina la bun sfârșit pe picioare frumoase și sănătoase, în ciuda provocărilor din timpul verii.

Sarcina, o perioadă propice varicelor

Pe durata celor 9 luni de sarcină, organismul viitoarei mame trece prin modificări hormonale majore, iar pe măsură ce sarcina se dezvoltă, la nivelul circulației periferice se exercită o presiune din ce în ce mai mare. Acești factori predispun la apariția senzației de picioare grele și a edemelor. În plus, căldura agravează disconfortul și poate chiar grăbi apariția unor complicații cum sunt varicele. Riscul de dezvoltare a varicelor crește odată cu numărul sarcinilor duse la termen: de la 23% pentru prima sarcină până la 27% pentru a doua și a treia sarcină și peste 31% pentru a patra sarcină. Vestea bună este că, prin respectarea unor reguli simple și prin aplicarea unui tratament local, aceste probleme pot fi ușor rezolvate.

Reguli pentru a suporta mai ușor căldura

Pentru a limita apariția senzației de disconfort și a varicelor, gravida trebuie să evite orice factor de presiune la nivelul picioarelor. În acest scop, se vor respecta următoarele reguli de esențiale:

  1. Feriți-vă de cei doi inamici recunoscuți ai sănătății picioarelor: statul mult timp în picioare și statul picior peste picior;
  2. Faceți mișcare, dar numai la primele ore ale dimineții, când temperaturile permit acest lucru. O scurtă plimbare pe răcoare este ideală pentru a favoriza circulația sangvină periferică;
  3. Evitați încălțămintea incomodă și hainele strâmte;
  4. Relaxați-vă sau dormiți cu picioarele ridicate pe o pernă. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade față de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.
  5. Pe timp de caniculă, apelați la remedii rapide și eficiente cum sunt dușurile răcoroase doar la nivelul gambelor și nu mai mult de câteva minute,
  6. Alegeți, pe cât posibil, petrecerea concediului la munte sau în altă zonă de agrement. Dacă totuși mergeți la mare, evitați expunerea la soare, dar puteți profita de efectele binefăcătoare ale apei sărate făcând plimbări pe țărm, dimineața și seara;
  7. Încercați să dormiți pe partea stângă. Vena cavă responsabilă de majoritatea varicelor se situează pe partea dreaptă a corpului. Dormind pe stânga limitați presiunea uterului asupra venei cave, ceea ce reduce presiunea sangvină la nivelul membrelor inferioare;
  8. Aveți grijă la greutatea corporală. Chiar dacă sunteți însărcinată nu este indicat să luați excesiv în greutate. Se știe că excesul ponderal reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea varicelor.
  9. Cereți sfatul medicului privind administrarea locală de heparină sodică lipozomală; această substanță anticoagulantă reduce senzația de picioare grele și previne apariția varicelor; heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi utilizată în siguranță în timpul sarcinii, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu traversează bariera placentară.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel