Sari la conținut

Sarcina extrauterina (ectopica). Tot ce trebuie sa stii si sa iei in considerare

Daca un ovul fertilizat se fixeaza in afara uterului, sarcina ce rezulta se numeste ectopica sau, in limbaj popular, sarcina extrauterina.

Iata si cum se intampla: dupa conceptie, ovulul calatoreste de-a lungul trompelor lui Eustache spre uter. Daca femeia are probleme cu trompele lui Eustache ( blocaje, rupturi, etc) ovulul nu isi va mai urma corect calea si se va opri in trompe, continuand sa se dezvolte acolo.

In alte situatii, mai rar, ce-i drept, un ovul se fixeaza in ovar, in cervix, direct in abdomen sau chiar in cicatricea rezultate de pe urma unei cezariene anterioare. In unele situatii si mai rare, femeia poate avea doua sarcini dezvoltandu-se in acelasi timp: una normala si una ectopica, aceasta situatie poarta denumirea de sarcina heterotopica si devine mult mai probabila daca femeia a urmat tratamente de fertilizare (cum ar fi cele in vitro).

Din nefericire, daca sarcina este una actopica, nu se cunosc variante de mutare a embrionului din trompele lui Eustache in uter, singura optiune este intreruperea imediata a sarcinii. De altfel, o sarcina ectopica nediagnosticata la timp va duce la cresterea embrionului pana in momentul in care trompele se vor rupe, ceea ce va duce la sangerare si dureri extrem de puternice iar daca sangerarea este prea mare, femeia este expusa riscului de a muri. Din fericire insa, cele mai multe sarcini extrauterine sunt diagnosticate la timp.

Care sunt simptomele sarcinii extrauterine (ectopice)?

De obicei sarcinile extrauterine sunt descoperite atunci cand femeia acuza dureri si are simtomele acestei afectiuni, adica undeva in a sasea sau a saptea saptamana de la concepere. In alte cazuri, mai rare, ce-i drept, sarcina evolueaza fara simptome in primul trimestru si este descoperita abia la prima ecografie.

Simptomele pot varia foarte mult de la persoana la persoana si depind de cat de mult este avansata sarcina sau daca sarcina ectopica a provocat ruperea trompelor (ceea ce reprezinta o adevarata urgenta si femeia trebuie transportata de urgenta la spital). Uneori sarcinile ectopice nu pot fi detectate cu ajutorul testelor de sarcina, asa ca orice durere sau simptoma dintre cele ce urmeaza trebuie sa reprezinte un semnal de alarma

 

Continuarea pe Lyla.ro

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel