Categories: Stil de viaţă

Sarcina după 35 de ani. Ginecolog: ”Riscul de apariție a sindromului Down este mai mare”

Din cuprinsul articolului

Sarcina după 35 de ani. La vârsta de 35 de ani o femeie este considerată încă tânără. Însă dacă abia după această vârstă are în plan să rămână însărcinată, lucrurile nu mai stau chiar ca înainte și va trebui să ia în considerare și posibilitatea apariției unor probleme și a unor riscuri. Asta nu înseamnă că nu poate da naștere unui copil sănătos!

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate explică ce implică o sarcină după 35 de ani.

Ci că va trebui să acorde o și mai mare atenție anumitor aspecte. Iată ce riscuri trebuie avute în vedere, pe care să nu le excluzi total, pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”:

S-ar putea să dureze mai mult pentru a rămâne însărcinată. Femeile se nasc cu un număr limitat de ovocite, cantitatea și calitatea acestora scăzând dramatic după vârsta de 35 de ani. De asemenea, după această vârstă ele nu vor fi la fel de ușor fertilizate precum ale femeilor cu vârsta sub 35 de ani. Dacă după șase luni de contacte sexuale regulate și neprotejate nu s-a obținut o sarcină, este timpul să fie consultat specialistul în infertilitate. Timpul trece în defavoarea ta!

Sarcina după 35 de ani

Este mai probabil să ai o sarcină multiplă. Posibilitatea de a avea gemeni crește odată cu înaintarea în vârstă din cauza modificărilor hormonale care ar putea provoca eliberarea mai multor ovocite în același timp. Utilizarea tehnicilor de reproducere umana asistată – cum ar fi fertilizarea in vitro – poate juca, de asemenea, un rol.

Este mai probabil să dezvolți diabet gestațional. Acest tip de diabet, care apare numai în timpul sarcinii, este mai frecvent la femeile cu vârste peste 35 de ani. Controlul strict al zahărului din sânge prin dietă și activitatea fizică sunt esențiale. Uneori este nevoie și de administrarea de medicamente. Lăsat netratat, diabetul gestațional poate face ca nou născutul să fie semnificativ mai mare decât media, ceea ce poate determina complicații la naștere. Pe de altă parte, tot diabetul gestațional poate fi cauza unei nașteri premature, a tensiunii arteriale crescute în timpul sarcinii și a unor complicații care îl privesc pe copil, după naștere.

Riscuri

Este mai probabil să ai tensiune arterială crescută în timpul sarcinii. Cercetările sugerează că tensiunea arterială crescută care se dezvoltă în timpul sarcinii este mai frecventă la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de o atentă monitorizare, de mai multe vizite în cabinetul medicului și poate chiar să naști înainte de termen, pentru a evita complicațiile.
Este mai probabil să naști prematur și să ai un copil cu greutate mică. Iar prematuri au, adesea, probleme medicale ceva mai complicate.
S-ar putea să ai nevoie de cezariană. Mamele peste 35 de ani au un risc mai mare de complicații ale sarcinii, care pot impune nasterea prin cezariană. Un exemplu ar fi placenta praevia, o complicatie în care placenta blochează colul uterin.

Riscul de anomalii cromozomiale este mai mare. Bebelușii născuți de mame mai în vârstă au un risc mai mare de anumite probleme cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

Riscul pierderii sarcinii este mai mare. Riscul de avort spontan și naștere de făt mort crește pe măsura înaintării în vârstă, cel mai probabil din cauza afecțiunilor medicale preexistente sau a anomaliilor cromozomiale ale fătului. Cercetările sugerează că scăderea calității ovocitelor, combinată cu un risc crescut de afecțiuni medicale cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, ar putea crește riscul de avort spontan.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

16 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

36 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

55 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: