Sari la conținut

Sarcina după 35 de ani. Informații dezvăluite de un expert în infertilitate

Sarcina după 35 de ani. A rămâne însărcinată după vârsta de 35 de ani nu este la fel de ușor ca la 25 de ani. Si asta deoarece numarul de ovocite aflat permanent si ireversibil in scadere (inca de la nastere!) intra intr-un declin accentuat incepand cu varsta de 35 de ani.

Iata ce spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate,
că trebuie să știi daca intentionezi sa devii mama dupa 35 de ani

Reducerea rezervei ovariene reduce sansele obtinerii unei sarcini

Rezerva ovariana nu numai ca scade cantitativ cu trecerea anilor, dar nici calitatea ovocitelor nu mai este la 35 de ani ca la 20 sau 25 de ani. In plus, inaintarea in varsta poate face ca ovarele sa raspunda mai greu la hormonii responsabili de producerea ovulatiei.
Si varsta partenerului este importanta
Cercetările au constatat că și fertilitatea masculină scade odată cu vârsta, chiar daca nu la fel de previzibil ca cea feminină. In cazul barbatilor, infertilitatea are legatura cu numarul spermatozoizilor, morfologia si motilitatea lor. Si mai trebuie spus ca odata cu inaintarea in varsta a partenerilor creste riscul de defecte congenitale si cel de avort spontan.

Nu aștepta mult până să ceri ajutor specializat

Dacă timp de sase luni ai încercat fara succes să rămâi gravidă, este timpul sa te adresezi unui specialist in infertilitate. Nu mai astepta pentru ca nu e timp de pierdut. Cu cât o vei face mai repede, cu atât mai repede vei putea începe tratamentul și este cu atât mai probabil ca el să aibă succes. Tine cont de faptul ca inclusiv tratamentele de fertilitate ar putea sa fie mai putin eficiente la femeile cu rezerva ovariana scazuta.

Stilul de viață conteaza în obținerea sarcinii

Desigur, varsta este cea mai importanta. Dar nu este singurul motiv pentru care dupa 35 de ani obtinerea unei sarcini poate deveni mai dificila. Si stilul de viata mai pune piedici… Unele modificari ale acestuia sunt necesare atunci cand obiectivul este statutul de parinte. Mananca sanatos, evita zaharul, alcoolul si cofeina, renunta la fumat, asigura-te ca ai o greutate sanatoasa (nici supraponderala dar nici subponderala), elimina stresul din viata ta.

Nu te descuraja după primul eșec

Daca nu ai ramas insarcinata pe cale naturala si nici primul ciclu de fertilizare in vitro nu a avut succes, nu capitula! Dupa varsta de 35 de ani timpul pana la obtinerea sarcinii ar putea fi mai lung. Este important sa iti alegi bine specialistul in infertilitate alaturi de care vei parcurge acest drum, pentru ca increderea in el si „chimia” pe care o ai cu acesta conteaza cu adevarat. Analizati impreuna optiunile de tratament si metodele de reproducere umana asistata pe care le ai la dispozitie si ai incredere in faptul ca are exact acelasi obiectiv ca si tine: obtinerea unei sarcini. Si ca face tot ce ii sta in putinta si stiinta pentru a-l atinge.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel