Salată Waldorf
Ingrediente
1 ceașcă de nuci,
1/2 cană maioneză,
1/4 cană iaurt natural
1 linguriță muștar clasic,
sucul de la 1/2 lămâie,
2 mere,
1 țelină mai mică,
sare,
piper proaspăt măcinat,
1/2 salată Iceberg,
1 cană struguri.
Mod de preparare
Nucile se pun într-o tavă pe hârtie pergament în cuptor la 160 grade C pentru 4-5 minute până când se rumenesc ușor.
Amestecăm maioneza cu iaurtul, sucul de lămâie și muștarul într-un castron. Țelina se curăță, se spală și se taie fideluță, apoi se amestecă imediat cu maioneza. Merele se spală, se curăță de coajă și de căsuța cu sâmburi, se taie rondele, apoi fideluță. Se adaugă și merele în castronul cu maioneza și se amestecă bine. Condimentăm cu sare și piper. Se dă la rece pentru minim o oră.
Desfacem salata și păstrăm 4 frunze (cele mai mari), câte una pentru fiecare farfurie. Restul de salată Iceberg se toacă mărunt și se amestecă cu compoziția din castron. Adăugăm și boabele de struguri în salată și amestecăm ușor. Împărțim salata pe cele 4 farfurii și ornăm cu nucile coapte (de preferat sferturi).
Pui la grătar cu porumb
Ingrediente
1 piept mare de pui, taiat in 4
3 bucati porumb moale
1 lingurita sare
1 lingurita praf de usturoi
1 lingurita piper praf
1 lingurita chimen
1/2 lingurita boia dulce (iute daca iti place)
3 linguri unt topit
patrunjel verde tocat, pentru ornat
Mod de preparare
Incalzeste cuptorul la 200 C. Pune gratarul inauntru.
Taie porumbul in bucati late
Amesteca intr-un castron toate cele 5 condimente
Unge carnea si porumbul cu unt, apoi freaca-le bine cu praful din castron.
Dupa ce s-a incalzit bine gratarul, pune carnea pe el. Sub gratar pune o tava, ca sa curga sucul de la carne.
Lasa 15 minute. Adauga porumbul si mai lasa 15 minute. Intoarce carnea si porumbul din cand in cand.
Serveste mancarea calda, presarata cu patrunjel verde
Supa de dovleac cu pui si orez
Ingrediente
500 g carne de pui (poate fi cu os)
1 ceapa
1 morcov
1 bucata telina
8 boabe de piper negru
1 kg dovleac
10 pastai de cardamom (optional)
1 bucata de praz
50 g unt
4 linguri ulei de porumb
200 g orez
sare, piper dupa gust
Mod de preparare
Mai intai se face supa de pui. Pune carnea, ceapa, telina, morcovul si boabele de piper intr-o oala si acopera-le cu 3 litri de apa. Fierbe-le la foc mic, pana cand carnea este moale. Strecoara si pastreaza carnea si zeama de supa.
Curata dovleacul de coaja si seminte. Taie-l in cuburi nu foarte mari.
Curata prazul si taie-i partea alba in rondele nu foarte groase.Incalzeste untul si uleiul intr-o cratita mare (eu am folosit wok-ul). Pune pastaile de cardamom si prajeste-le putin. Adauga dovleacul si prazul. Amesteca bine si caleste-le cam 3-4 minute. Pune un capac si lasa-le la foc mic, pana ce dovleacul se inmoaie putin (cam 5 minute).
In timpul acesta fierbe orezul in restul de zeama, pana ce se inmoaie.
Scoate carnea de pui de pe oase si rupe-o in fasii.
Pune dovleacul cu tot cu zeama intr-o oala mare. Scoate pastaile de cardamom. Transforma totul intr-o pasta cu ajutorul blenderului.
In pasta de dovleac pune supa si orezul care a fiert in ea. Adauga carnea.
Cupcakes cu morcovi
Ingrediente pentru 15 bucăţi:
225 g făină
1 linguriţă praf de copt
1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
3/4 linguriţă sare
1/4 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă ghimbir ras
1/4 linguriţă pudră de nucşoară
320 g morovi raşi
170 g unt topit
200 g zahăr brun
1 ou mare
2 linguri iaurt
1/4 linguriţă extract de vanilie ( sau esenţă de vanilie)
Ingrediente pentru cremă:
250 g mascarpone
50 g unt moale
125 g zahăr pudră
1 1/2 linguriţă extract de vanilie (sau esenţă)
1 lingură coajă rasă de portocală
Mod de preparare
Intr-un castron se amestecă ingredientele uscate: făină, praf de copt, bicarbonat, sare, scorţişoară, nucşoară.
În alt castron se amestecă ingredientele umede: untul topit, zahăr brun, ou, iaurt şi vanilie.
Morcovii se amestecă cu răzătura de ghimbir. Se încorporează în ingredientele umede apoi se adaugă, pe rând, câte 3-4 linguri ingrediente uscate amestecând continuu până la terminarea amestecului de ingrediente uscate. Aluatul obţinut se împarte în tava de brioche tapetată cu hârtii speciale.
Tava se dă la cuptor pentru 30 – 35 minute la 200 grade.
Pentru cremă se mixează untul cu zahărul pudră până devine spumos. Se adaugă crema mascarpone, vanilia şi coaja rasă de portocale. Cu ajutorul unei linguriţe se repartizează crema pe fiecare prăjiturică.
Briose din malai cu broccoli
Ingrediente
8 buchetele mici de broccoli
1 canita faina de malai
1 canita faina integrala
1 lingura zahar
1 lingura praf de copt
1 lingurita sare
1 lingurita curcuma
1/2 lingurita pudra chilli
1 1/4 cana de lapte
1 ou
1/4 cana ulei
1/3 cana branza sarata rasa
Mod de preparare
Se pune la fiert broccoli in apa cu sare 3 minute, apoi se scoate cu o paleta si se raceste sub jet de apa. Se lasa sa se scurga pe un prosop, pana se pregateste aluatul.
Se masoara toate ingredientele cu aceeasi cana. Se amesteca ingredientele uscate: malaiul, faina, zaharul, sarea, praful de copt, curcuma si chilli, apoi se adauga pe rand laptele, oul si uleiul si se amesteca bine cu un tel. La sfarsit se adauga branza.
Intr-o forma de briose se pune cate o ligura cu aluat, apoi se aseaza cate un buchetel de broccoli si se acopera cu inca o lingura cu aluat.
Se coace cca 20 de minute la 180 de grade.