Din cuprinsul articolului
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Trifon. Este considerată prima mare sărbătoare a calendarului agricol, pomicol și viticol.
În tradiția populară, la sate ziua de astăzi era nelucrătoare, pentru ca holdele să nu fie atacate de insecte. În zona de sud a Olteniei, cu precădere în județul Dolj, Sfântul Trifon, cunoscut ca ocrotitor al ogoarelor, este sărbătorit conform unor vechi tradiții locale.
Sfântul Trifon este considerat patronul spiritual al viilor, de aceea el este cinstit în mod aparte acolo unde există suprafețe mari cultivate cu viță-de-vie, în special la Segarcea, Cerat, Galicea Mare sau Corlate.
Potrivit tradiției, bărbații acestor localități merg în dimineața zilei în Plaiul Viilor, unde preotul stropește cu agheasmă de la Bobotează viile și pomii fructiferi.
Prin slujba săvârșită se invocă ajutorul divin în lupta contra dăunătorilor, dar și de fertilizare pentru noul an agrar.
Specialiștii Centrului Creației Populare Dolj mai spun că în trecut ritualul se încheia cu un ospăț îmbelșugat stropit cu vin de calitate, semn al rodului viei pentru anul care începea, informează RRA.
O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă şi se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule şi mijlocitorule!
Auzi-ne şi acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuţi ai făgăduit mai înainte de ieşirea ta din viaţa aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi şi ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie şi întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.
Şi precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea şi pe noi păzeşte-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieţii noastre şi mai vârtos în ziua cea înfricoşată a suflării noastre celei de pe urmă mijloceste pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura şi vor începe să ne înfricoşeze.
Fii nouă atunci ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească şi pe noi a fi părtaşi ai veseliei şi bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin.
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…