Din cuprinsul articolului
Sărbătoare mare pe 13 noiembrie. Este celebrat Sfântul Ioan Gură de Aur, grabnic ajutător al bolnavilor, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe.
Pe 13 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre sfinții grabnic ajutători ai celor bolnavi și apărător al celor necăjiți.
Ca patriarh al Constantinopolului, Ioan Gură de Aur a reformat cetatea și clerul, care se aflau într-o mare stare de decădere. De asemenea, a introdus traiul modest, renunțând inclusiv la luxul reședinței episcopale.
Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai cunoscuți, pomeniți și iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, s-a născut în anul 347, în Antiohia.
Și-a dedicat întreaga viață zidirii Bisericii lui Hristos, pentru care nu a cruțat nimic, nici măcar pe sine. Cuvântările sale sunt de o înalțime neegalată nici până astăzi, prin ele sfântul urmărind zidirea celor sfinte în inimile creștinilor și atacarea abuzurilor de orice fel, politice și autoritatea din Biserica și din Imperiul Roman din acea vreme.
Ajuns în cele din urma episcop și Patriarh al Constantinopolului, el a fost exilat de trei ori de către împarateasa bizantină Eudoxia. De fiecare dată, motivul exilării sale a venit din viața sa de nevoință, pe care cei de lângă el o pizmuiau, văzând în ea căderile lor.
În cel de-al treilea exil, Sfantul Ioan Hrisostom a și murit, după o călătorie lungă de trei luni de zile, sub stricta supraveghere, în condiții foarte aspre. A murit la data de 14 septembrie 407, în localitatea Comana – Komana din Pont. Trupul său a fost înmormantat in Komana, unde a și rămas vreme de 30 de ani.
Cu toate ca Sfântul Ioan Gură de Aur a adormit întru Hristos în ziua de 14 septembrie, el este pus în calendar în data de 13 noiembrie, în ziua de 14 septembrie fiind prăznuită Înalțarea Sfintei Cruci.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.
Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.