Sari la conținut

Sărbătoare mare! Este cinstit Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a-i ajuta pe cei în nevoi. Ce NU ai voie să faci azi

Sfantul Spiridon
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfantul Spiridon, mare facator de minuni

În fiecare an, pe 12 decembrie, Sfântul Spiridon este prăznuit în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Despre Sfântul Spiridon se spune că îşi părăseşte racla pentru a veni în ajutorul celor care îi cer sprijin prin rugăciuni.

De-a lungul timpului, clerici au relatat că moaştele sale dispar uneori din biserica din Corfu. Când revin, acestea sunt calde, acoperite de praf şi cu urme de iarbă şi pământ, semn că ar fi fost „plecate”.

La Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din București a avut loc o procesiune cu moaștele sfântului ocrotitor, miercuri, 11 decembrie, în ajunul sărbătorii sale. Racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în spațiul dedicat din curtea bisericii, conform basilica.ro.

Cine a fost Sfântul Spiridon, numit și „Sfântul călător”

Datorită numeroaselor minuni atribuite lui, Sfântul Spiridon a fost numit „Sfântul călător”. Se spune că, ajutând neîncetat oamenii din întreaga lume, îşi toceşte încălţămintea, nişte papuci din mătase, care sunt înlocuiţi periodic.

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, notează crestinortodox.ro. Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, el participând şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

În jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o perioadă. Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, moaştele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în ziua de azi.

Ce nu ai voie să faci pe 12 decembrie

În ziua de Sf Spirion, 12 decembrie, nu este voie să:

  • se consume băuturi alcoolice în exces,
  • nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată (nu se spală sau coase, nu se face curățenie)
  • bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.

Tot în această zi familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații.

Sfântul Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la pește.

Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Spiridon

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel