Sari la conținut

Sărbătoare mare AZI, 18 octombrie! Mulți români poartă numele acestui SFÂNT. Vezi cui trebuie să-i spui „La mulți ani”

Sursă foto: Doxologia

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este prăznuit de Biserica Ortodoxă și Catolică pe 18 octombrie, fiind cunoscut ca unul dintre cei patru evangheliști ai Noului Testament și un apropiat colaborator al Sfântului Apostol Pavel. Potrivit tradiției, Luca s-a născut în Antiohia și era de profesie medic, fiind menționat de Sfântul Pavel în scrierile sale (Coloseni 4:14) ca „Luca, doctorul iubit”.

Sfântul Luca este autorul Evangheliei după Luca și al Faptelor Apostolilor. Evanghelia sa este cunoscută pentru accentul pus pe compasiunea și iubirea lui Iisus Hristos față de toți oamenii, în special față de cei săraci, marginalizați și păcătoși. De asemenea, este singura Evanghelie care conține parabola Bunului Samaritean și povestea Fiului Risipitor.

Sfântul Luca este, de asemenea, considerat primul iconograf, tradiția spunând că el a pictat primele icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. De aceea, este și patronul pictorilor și al medicilor.

Această sărbătoare este un moment de reflecție pentru creștinii din întreaga lume asupra vieții și activității Sfântului Luca, care a rămas un model de slujire și compasiune creștină.

Sfintele moaște fac minuni

Sfântul Luca este pomenit de patru ori pe parcursul anului bisericesc: la 18 octombrie, pe 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel şi Climent, la 20 iunie, când moaştele sale au fost mutate în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol și pe 4 ianuarie, cu soborul Celor Şaptezeci.

La datele de pomenire și nu numai, pelerinii merg să se roage. Racla cu rămășițele pământești ale celui care încă mijlocește în fața Domnului pentru tămăduirea sufletelor și a trupurilor credincioșilor îi așteaptă.

Moaștele sale sălășluiesc la Padova, în Italia, în biserica Santa Giustina. Acolo se mai află și una dintre icoanele Maicii Domnului pictate de Sfântul Luca.

Rugăciune către Sfântul Luca

Rugaciune Paște
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Rugăciunea către Sfântul Apostol Luca

„Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit şi nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.

Dar precum la înmulţirea pâinilor, prin Sfinţii Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.

Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, care vor fi căzut în păcate doar de ei şi de Domnul ştiute. Pe toţi să ne lumineze Domnul Hristos şi să ne dăruiască pocăinţă statornică şi deplină.

Iarăşi te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului şi pentru sufletele adormiţilor robilor Săi de aici şi pretutindenea, de acum şi din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată şi păcatele, de vor fi avut, să nu le socotească.

Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieţii mele, să Se milostivească şi să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea; Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel