Sari la conținut

Sărbătoare Mare – Acoperământul Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă? Iată și cea mai puternică rugăciune a zilei!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În calendarul ortodox, ziua de 1 octombrie se prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului, una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria, sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. În bisericile care folosesc calendarul iulian, această sărbătoare este prăznuită pe 14 octombrie.

Cunoscută în spaţiul slav şi ca „Pocrov”, această sărbătoare aminteşte de o minune care s-a petrecut la Constantinopol, în secoul al IX-lea, la Biserica Vlaherne, unde erau păstrate veşmântul, omoforul şi o parte din brâul Fecioarei Maria.

La sfarsitul vietii sale, Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a vazut-o pe Maica Domnului timpul unei slujbe. Alaturi de ea se aflau Sfantul Ioan Botezatorul si mai multi ingeri si sfinti. Nu doar Sfantul Andrei din Constantinopol a fost martor la aceasta minune, ci si alti credinciosi care se aflau atunci in biserica sa se roage.

Tradiții și superstiții în ziua de Acoperământul Maicii Domnului

In popor, aceasta zi mai este numita si Pocroave.

Pe 1 octombrie se pregatesc campurile pentru sezonul rece si apare bruma.

De Acoperamantul Maicii Domnului se tine post neaparat. Astfel esti ferit de boli, de necazuri si de inec. Daca o fata nu are un par bogat, dar se roaga pentru asta, va fi rasplatita.

Gospodinele pregatesc placinte de post cu mere sau dovleac si le impart.

Daca o tanara se pregateste si se impodobeste pentru nunta, va avea o casnicie fericita si de lunga durata.

Tot la 1 octombrie, se stropesc vitele cu apa sfintita, ca sa fie ferite de boli in sezonul rece.

Este interzis cu desavarsire sa se taie parul pentru ca ramane intr-o legatura cu corpul si poate fi folosit de vrajitoare pentru farmece.

Rugăciune făcătoare de minuni de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel