Din cuprinsul articolului
Sărbătoare mare azi, pe 30 ianuarie, în România. Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sunt sărbătoriți de către creștinii ortodocși pe data de 30 ianuarie.
Sărbătoarea celor Trei Ierarhi este imporantă pentru creștini, fiind cu cruce roșie în calendar.
Chiar dacă Biserica Ortodoxă îi sărbătorește împreună, fiecare sfânt are și propria sărbătoare: 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare, 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul și pe 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur.
La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinti să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i vă merge bine „în ale casei” și poate să orbească.
Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamna. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimba vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara vă fi friguroasă, daca e ger, vara va fi călduroasă.
Sărbătoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Praznicul trebuie respectat cu sfințenie: În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se matură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente și de infirmitate.
În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă: Potrivit tradiției, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.
Ofrande pentru morții neîmpărtășiți: În numeroase zone din țara, se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți: gospodinele fac coliva, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.
Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat: În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodărești și se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani aprigi, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea spală rufe și aruncă lături în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.
Un praznic de iertare pentru păcatul avortului: În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri și să împartă ofrande. Prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.
Pelerinaje în lăcașuri de hram: În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinti. Tot în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci care doresc să devină preoți.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…