Din cuprinsul articolului
Sărbătoare 27 Octombrie. Creștinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Moaștele sale se găsesc în Catedrala Patriarhală din anul 1774.
Sfântul Dimitrie cel Nou a fost un călugăr care s-a născut în secolul al XII-lea în satul Basarabovo, lângă orașul bulgăresc de astăzi Ruse. Era dintr-o familie modestă și ca să se poată întreține s-a angajat păstor la turmele satului.
A fost atras de viața în singurătate. A păstorit o vreme oile și vacile sătenilor din Basarabovo, dar apoi s-a hotărât să se retragă într-o mănăstire din apropiere.
După ce s-a călugărit, și-a ales ca și chilie o peșteră pe malul râului Lom. Nu se știe cât a trăit acolo. A fost găsit după moarte. Sătenii l-au descoperit printr-o minune.
Sărbătoare 27 Octombrie. Ce nu ai voie să faci astăzi
Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave și i-a indicat locul unde îl va găsi. I-a spus că dacă se va atinge de trupul său, se va vindeca.
Sătenii au săpat în locul indicat și au găsit trupul întreg al Sfântului Cuvios Dimitrie. Moaștele sale au ajuns la București în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al Capitalei și al Munteniei, informează RRA.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfântul Dumitru cel Nou nu trebuie să muncești, să speli rufe, să coși sau să faci alte treburi casnice.
Joi, 27 octombrie 2022, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor:
07:00 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, înconjuraţi de Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi, în Altarul Mare de Vară;
07:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară;
17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale.
Vineri, 28 octombrie:
07:00 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;
16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale.
Sfintele Moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin (aprox. ora 22:00).