Din cuprinsul articolului
Sarah Gilbert, co-creatorul vaccinului AstraZeneca, premiată cu o păpușă Barbie cu chipul său. „Sper să inspir fetele să se gândească la cariere în știință”
Sarah Gilbert este profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, cea care a condus echipa care a dezvoltat vaccinul Astra Zeneca. Acum, Gilbert împărtășește onoarea de care s-au bucurat vedete precum Beyonce, Marilyn Monroe și Eleanor Roosevelt: o păpușă Barbie cu chipul său.
Gilbert, în vârstă de 59 de ani este profesoară la Universitatea Oxford și co-dezvoltator al vaccinului Oxford-AstraZeneca. A devenit acum una dintre cele șase femei din lupta COVID-19 care au propriile păpuși Barbies create după chipul lor.
Potrivit perthnow.com.au, producătorul de jucării Mattel le recunoaște acestora meritul cu o linie de păpuși „model” Barbie. Barbie Gilbert are părul lung roșu-castaniu și ochelarii negri supradimensionați și poartă un costum de blugi albastru și o bluză albă.
„Este un concept foarte ciudat să ai o păpușă Barbie creată după asemănarea ta”, a spus Gilbert într-un interviu pentru Mattel. „Sper că acest lucru va reuși să inspire fetele să se gândească la cariere în știință”.
Printre premiați se numără asistenta medicală de urgență Amy O’Sullivan care a tratat primul pacient COVID-19 la spitalul Wycoff din Brooklyn, New York și Audrey Cruz, medic de primă linie din Las Vegas care a luptat împotriva discriminării, potrivit Mattel.
Premiată cu o păpușă Barbie cu chipul său este și Chika Stacy Oriuwa, canadiană, este medic, poet și activist social, rezidentă la Universitatea din Toronto, care a luptat împotriva rasismului sistemic în domeniul sănătății. Dar și cercetătoarea biomedicală braziliană Jaqueline Goes de Jesus, care a condus secvențierea genomului unei variante COVID-19 în Brazilia, a declarat compania.
În cele din urmă, o păpușă o onorează pe Kirby White, un medic australian care a fost pionierul unei rochii chirurgicale care poate fi spălată și refolosită de lucrătorii de pe front în timpul pandemiei.
Gilbert a ales organizația nonprofit WISE (Women in Science & Engineering), dedicată fetelor pentru a se inspira să ia în considerare o carieră în STEM, pentru a primi o donație financiară de la producătorul de jucării.
Gilbert s-a născut în orașul britanic Kettering. S-a alăturat Universității din Oxford la mijlocul anilor 1990, concentrându-se pe cercetarea malariei și a jucat un rol cheie în dezvoltarea vaccinului universal împotriva gripei. De asemenea, a lucrat la testarea vaccinurilor împotriva virusului Ebola și a virusului MERS.
Ea a început să lucreze la dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului în ziua în care guvernul chinez a anunțat apariția virusului. Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost distribuit în 170 de țări la nivel global.
Colegii ei au descris-o că lucrează de dimineața foarte devreme – uneori chiar de la 4 dimineața – până seara.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…