Din cuprinsul articolului
UNICEF: Sărăcia în rândul copiilor va rămâne peste nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID pentru o perioadă de cel puțin cinci ani
Conform unui nou raport UNICEF, doar 2% din sprijinul acordat de guvern cu scopul de a ușura povara financiară în statele OCDE și UE a fost destinat susținerii copiilor și familiilor cu copii în primul val al pandemiei.
Conform estimărilor, sărăcia în rândul copiilor va rămâne peste nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID pentru o perioadă de cel puțin cinci ani în statele cu venituri mari.
Protecția socială în statele cu venituri mari – raportul elaborat de Biroul pentru Cercetare al UNICEF – Innocenti – arată felul în care impactul social și economic al pandemiei i-a afectat pe copii, care au fost măsurile inițiale ale guvernelor pentru a gestiona criza și cum pot fi optimizate viitoarele politici pentru a-i susține mai mult pe copii.
„Sprijinul financiar alocat copiilor și familiilor nu a fost pe măsura efectelor negative provocate de pandemie și nici pe măsura duratei consecințelor crizei asupra celor mai tineri cetățeni ai acestor țări. Deschiderea restaurantelor, barurilor și sălilor de întreținere fizică a avut prioritate în detrimentul deschiderii școlilor și grădinițelor, precum și sprijinul financiar pentru firme în locul susținerii familiilor cu copii. Pe măsură ce al doilea val al pandemiei de COVID-19 se întețește, este nevoie de stabilirea unui echilibru mai bun”, a spus Gunilla Olsson, Director al Biroului pentru Cercetare UNICEF-Innocenti.
O sumă fără precedent de 14,9 trilioane de dolari a fost alocată pentru punerea în aplicare a măsurilor împotriva COVID-19 de către statele cu venituri mari începând cu luna februarie până la finalul lunii iulie 2020. Din care, aproximativ 80% a fost alocată stimulentelor financiare acordate sau direcționate către companii, arată raportul. Deși este un punct esențial al măsurilor împotriva crizei, sprijinul acordat mediului de afaceri îi va exclude în mod inevitabil pe copiii cei mai dezavantajați și pe familiile lor, ceea ce înseamnă că persoanele cele mai vulnerabili vor fi cel mai puternic afectate.
Aproximativ o treime din statele OCDE și UE incluse în raport nu au implementat niciun set de politici specifice sprijinirii copiilor în măsurile luate împotriva primului val al pandemiei. Majoritatea statelor care au investit în intervențiile dedicate protecției sociale a copiilor și familiilor, inclusiv în îngrijirea și alimentația copiilor și în alocațiile familiale, au acordat aceste stimulente pentru o medie de trei luni. Sprijinul de scurtă durată este absolut insuficient pentru
durata estimată a acestei crize și pentru a aborda sărăcia în rândul copiilor pe termen lung, arată raportul.
„Îndemnăm guvernele să sporească măsurile de protecție socială destinate copiilor, odată cu sprijinul alocat firmelor. Politicile care se axează mai mult pe sprijinul familiilor trebuie să includă o combinație de venituri necondiționate pentru familiile cele mai sărace, alocații pentru hrană, pentru îngrijirea copiilor și pentru utilități, derogări de la plata chiriei sau a ipotecii oferite pe termen lung pentru a le putea oferi familiilor baza necesară pentru a-și reveni în urma crizei”, a declarat Olsson.
Raportul oferă îndrumări pentru identificarea unui echilibru mai bun pentru a putea răspunde atât nevoilor familiilor care cresc copii. Dar și necesității de a sprijini companiile. Inclusiv strategii necesare pentru a proteja copiii și familiile împotriva efectelor continue ale celui de-al doilea val al pandemiei de COVID.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…