Categories: Ştiri sănătate

Săpunurile antibacteriene îți pot pune sănătatea în pericol

Un nou studiu a scos la iveală că triclosanul din săpunurile antibacteriene crește riscul unei infecţii cu un stafilococ periculos.

Triclosanul, un compus chimic folosit la fabricarea unei game largi de produse antibacteriene, cum ar fi săpunul, pasta de dinţi, blaturile de bucătărie a fost descoperit în căile nazale ale 41% din adulţii participanţi la studiul efectuat de Universitatea din Michigan, SUA.

O proporţie şi mai mare din subiecţii studiului la care s-a descoperit triclosan, au prezentat în nas şi colonii de Stafilococ Auriu, o bacterie periculoasă care este responsabilă şi de infecţiile contactate în spital.

Triclosanul este folosit de 40 de ani,potrivit cercetătorului-şef, Blaise Boles, profesor asistent de biologie moleculară din cadrul universităţii Michigan. Această substanţă este încorporată în multe produse casnice antibacteriene.

Alte studii au descoperit urme de triclosan în ser, urină sau lapte, iar studiile pe mamifere au descoperit că o concentraţie mare de triclosan poate leza sistemul endocrin şi poate scădea funcţionarea inimii şi a tuturor muşchilor, în general.

„Este foarte des întâlnit în săpunurile de mâini, în pasta de dinţi sau în apa de gură, dar nu există nicio dovadă că ar curăţa mai bine. Acest agent poate avea consecinţe neintenţionate asupra corpului nostru. Poate promova colonizarea cu Stafilococul auriu în nas, supunând oamenii unui risc mai mare de infecţie“, avertizează prof. Boles.

Experimentele adiţionale au demonstrat că Stafiloculul auriu cultivat în prezenţa triclosanului era mai abil în ataşarea de proteinele umane şi că şoarecii de laborator expuşi la triclosan erau mai susceptibili la colonizarea nazală.

„În lumina folosirii în exces a triclosanului în bunurile de larg consum şi a contaminării de mediu, datele noastre combinate cu studiile anterioare arată că impactul acestei substanţe asupra sistemului endocrin şi asupra funcţionării muşchilor este foarte mare. Este nevoie de o reevaluare a utilizării acestui produs în fabricarea bunurilor de larg consum“, au notat autorii în studiu.

Prof. Boles spune că îşi doreşte să extindă studiile pentru a determina dacă triclosanul influenţează colonizările microbiene şi în alte locuri ale corpului uman.

Recent Posts

STUDIU. Doar 5 minute de exerciţii fizice în fiecare zi reduc tensiunea arterială crescută

Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială,…

8 minute ago

Anunț major pentru toți seniorii! Schimbările anunțate de Casa de Pensii care îi afectează pe cei 5 milioane de pensionari de la 1 ianuarie 2025

La 1 ianuarie, aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public românesc vor rămâne neindexate, conform…

27 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Cine este Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale 2024

Elena Lasconi este o figură cunoscută în România, mai ales datorită carierei sale de jurnalist…

48 de minute ago

TOP 5 alimente şi condimente de sezon care alungă insomnia

După un somn ca la carte, ești mai concentrat, te simți mai relaxat, iar dispoziția…

o oră ago

Detalii cutremurătoare despre drama trăită de Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci

Geza Poszar, fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din perioada marilor performanțe ale Nadiei…

2 ore ago

Citeste si: