Deși unele simptome pe care le simțiți pot fi jenante, nu trebuie să le ignorați. Uneori pot anunța boli grave.
1. Durere în timpul sexului
Dispareunia este termenul care defineşte durerea apărută în timpul actului sexual şi poate avea cauze fizice şi psihice.
Dispareunia poate cauza probleme în cadrul relaţiei de cuplu şi poate avea un impact emoţional negativ.
Cauze:
– Lubrifierea vaginală insuficientă
– Iritaţii de la pantalonii strâmţi
– Dacă stai perioade lungi în faţa computerului, există riscuri ridicate de a avea crampe la muşchii pelvieni, pentru că sângele nu circulă cum trebuie în zona V a bazinului
– Balonarea
– Anxietatea, depresia, grijile despre aspectul fizic, frica de intimitate pot duce la un nivel scăzut de excitaţie, ceea ce produce disconfort şi durere.
2. Sângerare
Însoțite sau nu de dureri ori de alte simptome, scurgerile de sânge, în special cele abundente, care apar între menstruații, sunt semnale de alarmă ce nu trebuie ignorate. Specialiștii numesc metroragie sângerarea în afara fluxului menstrual. Foarte important de știut este faptul că orice sângerare în afara ciclului menstrual, abundentă sau abia sesizabilă, este anormală și nu trebuie ignorată.
3. Secreții vaginale
De cele mai multe ori, aceste scurgeri vaginale sunt perfect normale, însă există şi cazuri în care cantitatea, mirosul sau culoarea acestora diferă de la femeie la femeie, în funcţie de perioada lunii, eventualele probleme de sănătate existente sau anumite medicamente.
Scurgeri însoţite de sânge – rezistenţa la infecţii a vaginului scade odată cu vârsta; din acest motiv, iritaţia muscoasei poate da senzaţia de usturime sau mâncărime şi poate cauza uşoare scurgeri cu sânge, în unele cazuri actul sexual fiind dureros. Secreţiile cu sânge pot indica o inflamaţie a trompei uterine, prolaps sau ruptură uterină, precum şi pierderea sarcinii sau chiar prezenţa tumorilor.
Scurgerile de culoare galbenă sau alb-gălbuie – astfel de secreţii însoţite de senzaţia de arsură, mâncărime sau durere la urinare pot fi simptome ale anumitor boli venerice, de aceea este extrem de important să vă prezentaţi la medic.
Scurgerea galben-verzuie sau maro deschisă – secreţia colorată, spumoasă şi mucoasa iritată, roşie sunt semne sigure ale infecţiei cu bacteria Trichomonas. În cazul în care infecţia este asociată cu infecţiile urinare, actul sexual devine extrem de dureros şi neplăcut.
Scurgerile de culoare gri deschis, abundente, pot indica o infecţie de natură bacteriană, iar cea mai frecventă cauză este reprezentată de lipsa unei igiene riguroase din partea unuia sau a ambilor parteneri.
Secreţiile de culoare verde deschisă apar în special în rândul gravidelor, a persoanelor care suferă de diabet sau atunci când sunt administrate tratamente cu penicilină sau alte antibiotice puternice, şi semnalează prezenţa unei infecţii micotice.
4. Noduli și umflături sub braț
Cauzele aparitiei nodulilor la subrat sunt variate:
– dupa epilare, un folicul sau mai multi se pot inflama, din cauza bacteriilor care patrund in pori cu aceasta ocazie. Astfel, poate aparea foliculita, care necesita tratament cu antibiotice sub supravegherea medicului;
– un astfel de nodul poate fi de fapt un lipom, o punga de grasime care are un caracter benign;
– alergiile survenite in urma folosirii unor deodorante nepotrivite pot cauza si ele o astfel de reactie;
– in urma infectiilor virale, ganglionii limfatici se pot inflama, cauzand astfel umflaturile de la subrat;
– chisturile pot fi confundate cu niste noduli;
– leucemia si limfomul, doua tipuri de cancer, pot duce si ele la aparitia unor asemenea nodule la subrat;
– si cancerul la san se poate prezenta sub forma unor noduli in zona axiala, intrucat tesutul sanului ocupa o regiune vasta, astfel ca celulele maligne pot crea formatiuni in diverse locuri;
– uneori, schimbarile hormonale aparute inaintea menstruatiei pot determina aparitia unor noduli la subrat.
Pentru a stabili cauza precisa, este indicat sa discuti cu un medic. Acesta te poate supune unei simple examinari prin palpare locala sau, in functie de simptomatologie, iti poate spune ce analize si alte investigatii poti face. Oricum, nu este cazul sa pornesti de la ideea ca este vorba despre o afectiune grava, mai ales daca:
– nodulii apar la ambele axile, in cazul cancerului neputandu-se problema simetriei;
– umflaturile apar in preajma perioadei menstruale sau imediat dupa ce folosesti anumite produse de igiena sau cosmetice;
– nodulii nu sunt insotiti de alte simptome in afara de o durere locala sau o inrosire a pielii si simptomele nu se agraveaza in timp.
5. Mâncărimi
Pot exista mai multe cauze ale senzației de mâncărime în zona intimă:
– Substanţe chimice pe care le foloseşti zi de zi, precum detergentul pentru rufe, gelul de duş, săpunul intim, produsele pe care le foloseşti pentru spălăturile vaginale, absorbantele, tampoanele sau protejslipurile, lubrifiantele, prezervativele şi chiar materialul din care sunt făcuţi chiloţii. Toate acestea te pot irita şi pot cauza mâncărimi. De asemenea, dacă suferi de diabet sau incontinenţă urinară, şi urina poate irita zona genitală.
– Bolile de piele, eczemele, pot usca pielea în anumite zone, chiar şi cea intimă.
– Infecţiile bacteriene au ca simptome mâncărimile şi usturimile în regiunea genitală. Atunci când sistemul imunitar este slăbit sau când iei antibiotice mai multe zile, bacteriile bune ce compun flora vaginală sunt distruse, lăsând loc celor rele să se înmulţească peste măsură.
– Vaginitele sunt de asemenea infecţii bacteriene, însă mai grave, iar simptomele pot include iritaţie (deci usturime), inflamarea vulvei, mirosuri neplăcute şi scurgeri anormale.
– Trichomonas este o infecţie mai rar întâlnită, dar principalele simptome sunt usturimea şi mâncărimea în zona vaginală. Trichomonas este un parazit pe care îl poţi lua în timpul actului sexual neprotejat, iar alte simptome sunt scurgeri vaginale verzi-gălbui, groase, şi durere când urinezi.
6. Uscăciune vaginală
Ariditatea vaginală defineşte starea vaginului când nu este lubrifiat îndeajuns şi oferă o senzaţie incomodă de iritaţie: activităţile zilnice devin uneori intolerabile, iar contactele sexuale mai mult o povară, fiind lipsite de plăcere.
Cauze:
Asociată, în general, cu deficienţa secreţiei de estrogen, lubrifierea necorespunzătoare a vaginului poate fi determinată de diverse şi complexe cauze, printre care:
• Deficitul de estrogen reprezintă principala cauză a aridităţii vaginale. Estrogenul, hormon sexual feminin, ajută la starea nomală, sănătoasă a ţesutului vaginal prin menţinerea normală a lubrifierii, acidităţii şi elasticităţii tisulare. Aceşti factori realizează o apărare naturală împotriva infecţiilor vaginale şi urinare. Dar atunci când scade nivelul de estrogen, scade şi această formă de apărare ducând la o mucoasă vaginală mai subţire, fragilă şi mai puţin elastică. Nivelul de estrogen poate scădea în următoarele situaţii:
– Menopauză sau perimenopauză ;
-Naştere;
– Alăptare;
– Efectele tratamentelor împotriva cancerului asupra ovarelor, inclusiv ale radioterapiei, chimioterapiei şi hormonoterapiei;
– Extirparea (scoaterea) chirugicală a ovarelor;
– Anumite afecţiuni imune;
– Fumatul;
– Hipotiroidism – deficienţa hormonului tiroidian;
– Medicamentele cum sunt antialergicele, medicamentele contra răcelii, unele antidepresive pot scădea lubrifierea în mai multe regiuni ale corpului, inclusiv la nivelul vaginului. Medicamentele antiestrogenice, cum sunt cele folosite în cazul cancerului mamar pot duce, de asemenea, la uscăciune vaginală.
-Sindromul Sjogren – afecţiune autoimună care atacă, eronat, propriile glande, mai ales cele lacrimale şi salivare; pe lângă uscăciunea gurii şi a ochilor poate determina şi uscăciune vaginală;
-Vaginită – inflamaţie a vaginului, în formă acută;
-Duşurile vaginale cu anumite preparate lichide duc la tulburarea echilibrului chimic de la nivelul vaginului şi la apariţia inflamaţiei (vaginita).
7. Mirosul neplăcut
De cele mai multe ori, mirosul zonei intime poate fi influenţat de anumiţi paraziţi, care se transmit pe cale sexuală, cum este Trichomonas vaginalis, sau de bacterii care se dezvoltă anormal în interiorul vaginului.
Aceste infecţii, ce au drept urmare secreţii anormale şi miros neplăcut, sunt frecvente în cazul femeilor care folosesc în exces produse de îngrijire intimă, cum ar fi săpunurile sau gelurile de duş, care modifică PH-ul natural din interiorul vaginului şi pot dezechilibra nivelul bacteriilor sănătoase.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…