Din cuprinsul articolului
Durerea în piept, pierderea bruscă a vederii sau a vorbirii și durerea abdominală severă necesită asistență medicală imediată, dar cum rămâne cu semnele și simptomele mai subtile?
Poate fi dificil să știi ce trebuie să faci. Iată o listă cu șapte semne și simptome care necesită atenție.
1. Pierdere in greutate fara cauza aparenta
Pierderea în greutate neintenționată poate părea un vis devenit realitate, dar poate fi și un semn al unei probleme de sănătate.
Dacă nu aveți un indice de masă corporală de 30 sau mai mult (obez) și ați slăbit mai mult de 10 kg sau mai mult de 5% din greutatea corporală, în ultimele șase până la 12 luni, consultați medicul dumneavoastră.
Pierderea în greutate inexplicabilă s-ar putea datora unui număr mare de afecțiuni, inclusiv o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet, depresie, boli hepatice, cancer sau tulburări care interferează cu modul în care organismul absoarbe nutrienții (tulburări de absorbție), potrivit MayoClinic.
2. Febră persistentă sau mare
Febra nu este neapărat un motiv de alarmă. Se pare că febra joacă un rol important în combaterea infecțiilor. Febra persistentă poate indica o infecție de bază, care ar putea fi orice, de la o infecție a tractului urinar până la tuberculoză.
În unele cazuri, afecțiunile canceroase (maligne), cum ar fi limfoamele, provoacă febră prelungită sau persistentă, la fel ca unele medicamente.
Sună-ți medicul dacă temperatura ta este de 39,4 ° C sau mai mare sau dacă ai avut febră de mai mult de trei zile.
3. Dificultăți de respirație
Dificultățile de respirație ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate ascunse. Exercițiile foarte solicitante, temperaturile extreme, obezitatea și altitudinile mari pot provoca dificultăți de respirație la o persoană sănătoasă.
Dacă nu este unul dintre acestea, respirația scurtă este probabil un semn al unei probleme medicale. Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți dificultăți de respirație inexplicabile, mai ales dacă apare brusc și este severă.
Cauzele dificultății de respirație includ boala pulmonară obstructivă cronică, bronșita, astmul, pneumonia, un cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară) și alte probleme cardiace și pulmonare.
Dificultățile de respirație pot apărea și în cazul unui atac de panică, un episod brusc de anxietate intensă care declanșează reacții fizice severe atunci când nu există un pericol real sau o cauză aparentă.
4. Schimbări inexplicabile ale tranzitului intestinal
Ceea ce este considerat normal atunci când vine vorba de mișcări intestinale variază foarte mult. Consultați-vă medicul dacă observați modificări neobișnuite sau inexplicabile în ceea ce credeți că este normal, cum ar fi:
Schimbările în obiceiurile intestinale ar putea fi un semn al unei infecții bacteriene – de exemplu, o infecție cu campylobacter sau salmonella – sau o infecție virală sau parazită. Alte cauze posibile includ sindromul colonului iritabil și cancerul de colon.
5. Confuzie sau schimbări de personalitate
Solicitați asistență medicală dacă aveți brusc următoarele:
Aceste schimbări pot fi cauzate de multe probleme, cum ar fi infecția, alimentația deficitară, afecțiuni mintale sau medicamentele.
6. Te simți sătul după ce ai mâncat foarte puțin
Dacă vă simțiți întotdeauna plin mai devreme decât de obicei sau după ce mâncați mai puțin decât de obicei, consultați-vă medicul. Acest sentiment, cunoscut sub numele de sațietate precoce, poate fi, de asemenea, însoțit de greață, vărsături, balonare sau scădere în greutate. Dacă da, asigurați-vă că raportați aceste semne și simptome și medicului dumneavoastră.
Cauzele posibile ale sațietății precoce includ boala de reflux gastroesofagian, cunoscută în mod obișnuit sub numele de BRGE, și ulcerul peptic. În unele cazuri, o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul pancreatic, ar putea fi un factor.
7. Flashuri de lumină
Uneori, vederea de puncte luminoase sau fulgerări de lumină poate fi semne ale unei migrene. În alte cazuri, fulgerările bruște de lumină pot indica o dezlipire de retină. Asistența medicală promptă poate ajuta la prevenirea pierderii permanente a vederii.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…