Sari la conținut

Șapte semne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cancer de ficat

Simptomele bolilor de ficat sunt, de obicei, ușoare sau chiar lipsesc, de aceea deseori diagnosticul lor se face mai târziu decât ar trebui, când ficatul e pe cale să cedeze.

Deoarece majoritatea bolnavilor hepatici nu au nici un fel de simptome, nu sunt rare cazurile in care bolnavul este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci. Acest lucru se intampla in special datorita faptului ca rezervele functionale hepatice sunt foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse.

Uite cum realizezi că ficatul tău suferă

  1. Oboseala permanentă. Deși ai dormi cele 8 ore pe noapte, așa cum știi că trebuie, dimineața ești mai obosită decât la seara, la culcare. În plus, în timpul zilei simți nevoia să bei nu una, ci trei căni de cafea deoarece nu ai energia necesară să-și duci la capăt activitățile de la birou. Iar după-amiază ai adormi cu capul pe tastatură. Toate aceste semne de oboseală arată că ficatul tău este încărcat cu toxine care-i dăunează.
  2. Digestie lentă și dificilă. Te confrunți cu senzația de balonare, de greutatea în stomac imediat ce ai terminat de mâncat.
  3. Dimineața nu ai deloc senzația de foame și nu poți mânca la micul dejun.
  4. Deși nu ai nicio carie, ai totuși o respirație urât mirositoare. Limba este încărcată cu o depunere albicioasă.
  5. Refluxul gastroesofagian te supără.
  6. Ochii sunt îngălbeniți și ai multe cearcăne, o paloare a feței în general.
  7. Dureri de cap din ce în ce mai dese. Acestea sunt încolțite de tulburări de concentrare

Ei, bine, toate aceste semnale de alarmă ale corpului încearcă să-ți arate că ficatul tău are o problemă și trebuie să mergi la medic pentru investigații amănunțite.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel